Vogelreis Extremadura

zondag 25 maart 2012

"Belén, de weg naar Toril en Arracampo"


startpagina Extremadura | 24-3 | 25-3 | 26-3 | 27-3 | 28-3 | 29-3 | 30-3 | 31-3

De vlaktes ten noordoosten van Belén

Zondag 25 maart besluiten we eerst de omgeving ten oosten van Belén te gaan verkennen en later het gebied ten noorden van de Sierra de Terrejón en Arracampo rond Almaraz. De laatste twee gebieden liggen ten noorden van Parque Natural de Monfragüe, dat we vanwege de weekenddrukte vandaag vermijden.


Zicht op Trujillo

Omdat de tijd vannacht verzet is, wordt het pas tegen 08.00 uur licht. We hebben de wekker om 07.00 uur gezet en ik ben er, zoals altijd wanneer ik met Dave op stap ben, als eerste uit. De douche is lekker warm en dankzij mijn apparaat tegen apneu ben ik goed uitgerust en heeft Dave tevens geen last van mijn gesnurk, want snurken doe ik niet meer. Het ontbijt is prima en om even 08.00 uur rijden we richting Trujillo. Vanaf de EX 208 hebben we een mooi uitzicht op Trujillo en vanaf het viaduct over de A5 zien we een mooi poeltje bij een boerderij. Hier scoren we de volgende soorten: Rotsmus (de enige van de reis), Steltkluut, Kleine Plevier, Watersnip, Hop, Tapuit en Zwarte Wouw. Het is nog koud en ik stap na een klein half uur maar wat graag weer in de auto.

Schapen op de vlakte achter Belén

Hekwerk

De vlakte achter Belén

We rijden naar en door Belén, waarna we de vlakte achter het dorpje afspeuren. Een dood schaap heeft de aandacht van enkele Zwarte Wouwen en ook een Rode Wouw cirkelt rond. Maar even in de gaten houden of er gieren op af komen.

Spaanse Boerderij

Hop

Even verderop ligt een grote Spaanse boerderij, waar we gisteren vlak langs zijn gereden. We scoren een Theklaleeuwerik, de enige van de reis zo later blijkt en ik ontdek op een rij paaltjes het paringsritueel van twee Hoppen. Het mannetje biedt het vrouwtje een rups aan en daarna is zij hem welwillend. Voordat ik mijn fototoestel kan richten is het alweer gebeurd en kan ik alleen nog een plaatje van het vrouwtje schieten. Helaas op een iets te grote afstand voor een mooie plaat, maar het tafereel ligt in mijn geheugen gegrift als één van de mooie momenten van de reis.

Grauwe Gors

Iets verder langs de weg zit een Grauwe Gors uitgebreid zijn liedje te zingen op het prikkeldraad. Zittend in de auto zijn we blijkbaar geen gevaar voor hem en hij blijft rustig zitten. Over de schouder heen van Dave en uit de hand neem ik een aantal foto 's, waar ik best tevreden mee ben.

 

Kuifleeuwerik

Ik fotografeer een foeragerende Kuifleeuwerik achter het prikkeldraad. Misschien niet zo 'n mooie foto, maar wel een beeld van de werkelijkheid. In de Extremadura is bijna alles omheind en slechts op weinig plekken kun je zo het veld in lopen. Kalanderleeuwerikken zijn er ook in overvloed, maar voorlopig blijven die ver van de lens.


Boom met Ooievaars

Net als Dick zegt dat de kans op Grote Trappen kleiner wordt vanwege de verandering van biotoop, roept Dave opeens "Grote Trap" en jawel er komen er een aantal aanvliegen, die weldra neerstrijken in een akker. We rijden er naar toe en vinden na enig zoekwerk de Grote Trappen terug. De afstand is te ver om ze te fotograferen, maar door de telescoop zien we ze goed. Als ze even later een weiland intrekken, zien we ze in één beeld met een boom vol ooievaarsnesten. Op de foto zijn de Grote Trappen als uiterst kleine bruine vlekjes onder de linkertak terug te vinden onderaan het groene veldje.

Koffiedrinken

Het is al rond elf uur als we de Grote Trappen nog steeds in het vizier hebben en het is tijd voor een vogelaarsritueel. Hoewel we geen tijd nemen om overdag iets te nuttigen bij een restuarant - zo dat al te vinden is - nemen we wel een paar keer per dag een bakje koffie van eigen makelij met daarbij steevast een koek. Tussendemiddag eten wij ons eigen klaargemaakte brood. Dus we zorgen goed voor de inwendige mens, maar er gaat geen tijd aan verloren, zodat we niets hoeven te missen.

Hop

Aaangekomen bij een boerderij kijken we goed uit naar steenuilen. Inderdaad zit er één op een schuur. Terwijl we behoedzaam er naartoe rijden, komt er een Hop langsvliegen. Ik maak er een plaatje van dat goed de kenmerken van de Extremadura weergeeft. De Hop zit op een stenen muur die als afscheiding is gebouwd van de percelen. Daarop het onvermijdelijk prikkeldraad dat kwistig wordt ingezet als verdedigingslinie tegen.., tegen wat eigenlijk? Waarschijnlijk het eigen vee. De Hop blijft schuw en maakt gebruik van elke dekking, hoe fragiel die ook is. Daarnaast kan elke dekking voedsel opleveren. Zo is het plaatje compleet. De steenuil is inmiddels weggevlogen en laat zich niet meer zien.

Landerijen met Mimosa

WapenVerder gaat het weer en eigenlijk is er altijd wel wat te zien. De grote landerijen hebben vaak smeedijzeren toegangen en de pilaren waaraan het hekwerk hangt vertonen heraldieke tekens. Een mooie Mimosa (bedankt Dick voor de determinatie!) staat in bloei en zorgt voor enige schaduw op de uitgestrekte vlaktes die er over het algemeen dor bij liggen. Niet gek vanwege de langdurige droogte die deze streek niet voor het eerst teistert


Zwarte Wouw
Steltkluut
Vale Gier
Monniksgier

Vogelen in deze streek is echt fantastisch. Als ik van verre een arend aan zie komen vliegen, ontdek ik dat het een Slangenarend is. Even later blijken het er zelfs twee te zijn. Te ver weg voor een plaatje, maar dichterbij vliegt een Zwarte Wouw, achter mij zit een Steltkluut in een poeltje en Vale Gieren en Monniksgieren zweven om en over ons heen. Genoeg mogelijkheden om te fotograferen dus.


Varkensfokkerij

Monniksgier

Vale Gier

De activiteit rondom ons heen is er niet zomaar. We zien wouwen en gieren landen achter een varkensboerderij waar blijkbaar iets te eten valt. Vooral de Vale Gieren en de Monniksgieren maken indruk met hun enorme spanwijdtes.

Wouwen en gieren

Gieren aan de grond

Ook hier weer een typisch tafereel van de Extremadura. Een fokkerij die met het dierlijk afval zorgt voor voedsel voor gieren en wouwen. Een electriciteitsmast zorgt voor de stroomvoorziening, maar ook voor horizonvervuiling. Ik besef dat de menselijke activiteit hier niet alleen nadelen oplevert voor de omgeving, maar ook de hoge vogeldichtheid ondersteunt. Op een gegeven moment tel ik wel 12 Monniksgieren en een dertigtal Vale Gieren aan de grond. We rijden via Torrecilos de la Tiente het gebied weer uit en gaan op weg richting Almaraz, maar niet nadat we weer een Slangenarend kunnen spotten, die af en toe biddend boven het gebied stil blijft hangen.


De weg naar Toril en Arracampo

OP weg naar Toril

We rijden via de A5 noordwaarts en nemen afslag 200 vlak voor de kerncentrale van Almaraz. We rijden richting Serrejón over de EX 389. Bij Serrejón stoppen we op de kruising voor het dorp om daar een picnicstop te houden en te kijken hoe we verder moeten. We willen de kleine weg naar Toril nemen, maar zien deze niet aangegeven. Na enig zoeken besluiten we de CC 53 te nemen richting Casatejada. Dat blijkt een goede beslissing, want na enkele honderden meters zien we een bord Toril en nemen de afslag. We komen op een toeristische route die voor wandelaars is bewegwijzerd, maar die ook prima met de auto is te doen. Wel een erg smalle weg, maar landschappelijk mooi en we komen er niemand tegen.


Boomkiker fotograferen

Boomkikker

We stoppen bij een met waterplanten dichtbegroeide poel. Het is er stil, maar Dave gaat zoals altijd op zoek. Onder een stuk hout vindt hij een Boomkikker, die we allemaal willen fotograferen. Wel leuk om te vermelden: Dave gebruikt zijn macrolens, Dick zijn gewone lens en ik probeer het met de telelens. Het resultaat is hierboven te zien.

Op weg naar Toril

De weg is smal en soms moet er een hek worden geopend om verder te kunnen. Er staan veel kurkeiken en olijfbomen en er graast vee op de schrale grond. Gestaag voeren we het aantal soorten op met Boomleeuwerik, Roodkopklauwier, Kleine Zilverreiger, Lepelaar, Groenpootruiter en Blauwe Reiger (die hier helemaal niet zo algemeen is als bij ons).

Landschap nabij Toril

Op een grote plas voegen we Wintertaling en Zomertaling toe, maar ook Slobeend en Krakeend. Allemaal ver weg en alleen met de telesoop goed te onderscheiden. Dick en ik hebben vanwege onze "snorkels" de bijnaam Dart Vader, maar als mij wat perslucht ontsnapt heeft Gerrit het al snel over pestlucht en Fart Vader. Ja, we zijn aardig voor elkaar! Jammer genoeg onthoud ik lang niet alles, maar we lachen veel onder elkaar en schuwen het niet elkaar op de hak te nemen in een gemoedelijke sfeer. Vlak voor Toril kunnen we in oostelijke richting naar Casatejada.

Roodkopklauwier

Roodkopklauwier

We ontdekken een jagende Roodkopklauwier, die meer aandacht heeft voor insecten dan voor ons. Vanuit de auto maken we meerdere foto 's van deze mooie soort. Eerst laat hij ons zijn rug zien, daarna gaat hij met zijn borst vooruit op een paaltje zitten.


SlangenarendWe rijden naar Casatejada, waar we Kleine Torenvalken ontdekken in de bomen een eindje naast de kerk en vandaar gaan we naar Arracampo, een gebied met veel water en riet. Hier scoren we Aalscholver, Waterral, Waterhoen, Snor, Purperkoet, Bruine Kiekendief en Slangenarend. Er staat inmiddels behoorlijk veel wind en we hebben het licht tegen, zodat er van fotograferen niets komt. Alleen aan de overvliegende Slangenarend besteed ik kort aandacht, maar ook die draait van ons af en alleen een bewijsplaatje van deze leuke roofvogelsoort rest mij nog.

Uitzicht over de dehesas

We besluiten terug te gaan richting Trujillo, maar dan wel via de oude weg en niet via de A5. De oude weg is landschappelijk best mooi met verre uitzichten over de dehesas, de met olijfbomen en kurkeiken beplante percelen. Vogeltechnisch is het niet zo interessant of het moet zijn de glimp van een Gaai, die Gerrit voorbij ziet schieten als iedereen zijn aandacht heeft bij het afwateren. De Gaai komt (nog) niet op de lijst en Dick doet moeite de snoeimaffia uit Ridderkerk in ere te houden.


Nogmaals Belén

Steltkluut

Steltkluut

Zuidelijke Klapekster

Zuidelijke Klapekster

Steenuil op een schuur

Steenuil

We nemen dezelfde weg als vanochtend heen, maar dan in omgekeerde richting. Afslag 232 van de A5 in zuidelijke richting brengt ons op de goede weg. In hetzelfde plasje staat nog steeds een Steltkluut, alsof hij niet is weggeweest en een Zuidelijke Klapekster zit hoog boven ons op de draad. Op de schuur van de Steenuil zien we bij aankomst inderdaad de vogel zitten. Na enkele snelle afdrukken op mijn fototoestel vliegt hij echter weer naar de rand van een iets verder gelegen schuur, vanwaar hij ons blijft aankijken.


Vlaktes van Belén

Kalanderleeuwerik
Ooievaar

Het wordt inmiddels al laat en het licht kleurt steeds warmer. De vlaktes bij Belén liggen er verlaten bij. Iets wat ons goed uitkomt. De Kalanderleeuweriken zijn nog steeds actief en maken hun territoriumvluchten of zitten gemoedelijk op de grond. Een Ooievaar scharrelt zijn kostje bij elkaar tussen het droge en schaarsbegroeide grasveld.


Kalanderleeuwerik
Kalanderleeuwerik

Koereiger tussen de schapen

KwakWe naderen Belén en stoppen op de plek van het dode schaap. Geen gieren, maar ook geen schaap meer te zien. Wel een aantal Zwarte Wouwen en een Koereiger, die tussen de schapen de opgeschrikte insecten probeert te verschalken. Gerrit en Dave ontdekken nog een overvliegende Kwak, die ik gelukkig ook nog te zien krijg. Ik weet er nog een plaatje van te maken tegen het laatste zonlicht in. Er blijft niet veel meer over dan een silhouet, maar het is onmiskenbaar deze soort.


Plaza Mayor in Trujillo

Om 20.00 uur zijn we pas terug op de Finca, waar we deze dag niet kunnen eten. We rijden om 20.30 uur naar Trujillo, waar we de auto parkeren en te voet naar het Plaza Mayor lopen. Hier zijn wat restaurants en El Medievo is Gerrit door René van Rossum aanbevolen. Met het historische plein op de achtergrond en klepperende ooievaars boven ons bestellen we iets te eten op het terras. De Sopa blijkt een meer dan goed gevulde maaltijdsoep te zijn, waardoor ik met geen mogelijkheid meer het bestelde bord met vlees op kan. Het is wel lekker, maar ik laat er behoorlijk wat van staan. Na afloop laat Gerrit nog tot tweemaal toe een boom vol Zwarte Spreeuwen schrikken door in zijn handen te klappen. Met luid vleugelgeraas vliegen de Zwarte Spreeuwen in paniek op, niet wetenede met een ware vogelvriend van doen te hebben.
Tegen 23.00 uur is het rustig op de kamer na de lijstjes en het verslag te hebben bijgewerkt.

startpagina Extremadura | 24-3 | 25-3 | 26-3 | 27-3 | 28-3 | 29-3 | 30-3 | 31-3


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Meer reisverslagen