Van Kalibaru naar Bali

Vrijdag 24 juli 2009

Bali



Om vijf uur word ik wakker van een stem die gelovigen oproept voor het ochtendgebed. Ik draai me nog even om, maar om 07.00 uur vereer ik de "buiten"-douche met een bezoek. Na een prima ontbijtje staat Bram klaar in de lobby. Het is inmiddels droog geworden, maar nog wel bewolkt. Een werknemer van het resort neemt ons nog even mee naar de plantage van het resort. Hier wordt van alles verbouwd: o.a. koffie, cacao, nootmuskaat, kaneel, peper en palmsuiker. Het is een korte, maar interessante rondleiding.

Koffieplanten

Uitleg Koffiebonen

Koffieplanten Cacaobonen Pepers

Op het resort staan veel palmbomen waarvan palmsuiker gewonnen wordt. Elke dag klimt een man in de tweehonderd bomen die op het resort staan om te oogsten en de afgekapte stengel opnieuw voor te bereiden zijn suikerrijke vocht in een jerrycan te laten lopen. Het vocht wordt gekookt en het ingedikte residu dat overblijft is de palmsuiker.


Tweehonderd klimpartijen per dag Het palmvocht wordt ingekookt

Om kwart voor negen vertrekken we richting Banyuwangi vanwaar we de ferry naar Bali zullen nemen. Het klaart op en wanneer we de aanlegsteiger voor de boot bereiken schijnt de zon al volop. Nadat we zien dat de chauffeur, waarschijnlijk om moeilijkheden te voorkomen, een douanier iets heimelijks toestopt, mogen we de boot op. In het nevelige westen ziet het zonovergoten Bali, dat op korte afstand ligt, er aanlokkelijk uit. De plaatselijk jeugd probeert wat bij te verdienen door toeristen te verleiden munten in het water te gooien, die vervolgens door hen worden opgedoken. De beloofde salto voor een euro blijft echter uit, het wordt een normale duik. Vanaf het hooggelegen dek van de veerboot, dat wel.

Ferries met Bali in de verte

Duiken naar muntjes Op de boot

We verlaten Java en maken de korte oversteek naar Bali in een lekker zonnetje. Om half twaalf zetten we voet aan wal op Bali waar we gelijk geconfronteerd worden met de hindoeïstische invloeden op dit eiland, waar 90% van de bevolking hindoe is. Op Java is juist 90% aanhanger van de islam. Een enorme kunstwerk overspant de weg als welkom voor de bezoekers.

Welkom op Bali

Het eiland Bali is ongeveer zo groot als 3/4 Nederland en heeft minder dan 4 miljoen inwoners. Het is er dus minder druk dan op Java. We zien verscheidene makaken (apen) langs de weg, iets dat we op Java bijna niet gezien hebben. Onderweg eten we wat in een restaurant aan de kust.

Zuidwestkust van Bali

Het is toch nog een heel eind rijden naar Sanur, waar ons hotel voor de komende week staat. We komen na een lange rit, waar we wel veel van Bali kunnen zien, om 16.30 uur aan bij het Mercure Resort Sanur. Een prachtig hotel met een erg mooi aangelegde tuin. We nemen afscheid van Bram en de chauffeur die ons prima hebben begeleid de afgelopen 9 dagen.
Onze deLuxekamer ligt op de tweede verdieping en is erg ruim met een kanjer van een badkamer. De inrichting is modern, maar toch heel sfeervol. We gaan het hier vast een weekje uithouden.

Onze kamer

We laten onze koffers onuitgepakt en gaan nog even naar het strand. Hoewel de klok weer een uur vooruit is gezet, is de zon toch al voor een groot deel verdwenen van het strand. Dichtbij de waterkant nemen wij vanaf onze handdoeken de omgeving op. Wat we zien stemt tot tevredenheid. Een schoon strand, een schitterende tuin, veel ligbedden, een zwembad met helder water en mooi helder weer; kortom alles wat een strandvakantie tot een succes kan maken.


Zwembad

Tuin

Strand

Lekkere kebab

We eten vanavond in het restaurant van het hotel. Er is livemuziek met allerlei lekkere deuntjes van vroeger. We kiezen voor kebab, die erg lekker smaakt. Er is vandaag een einde gekomen aan de rondreis en we genieten bij voorbaat al van de rust die dat morgen zal geven. We hebben veel indrukken opgedaan, maar de reis was toch behoorlijk inspannend, met lange reisdagen en veelal vroeg op. Na afloop van het diner gaan we naar de kamer waar we al snel in een diepe slaap vallen.