Portugal - Salir do Porto

woensdag 2 mei 2012

"Lissabon"


startpagina Portugal | 28-4 | 29-4 | 30-4 | 1-5 | 2-5 | 3-5 | 4-5 | 5-5

Lissabon

Woensdag 2 mei was de door ons gekozen dag om naar Lissabon te gaan. We wisten al dat het weer niet zo goed zou zijn, maar we zetten toch door. Het wordt - ondanks het weer - uiteindelijk een leuke dag met wel wat lichamelijk ongemak voor Gina.


NAAR LISSABON

Serre
Gina leest in de serre

Omdat het regent doen we het langzaam aan vanochtend. Na het ontbijt drinken we thuis nog koffie en lezen wat. Tegen elven gaan we richting Lissabon. Na ruim een uur rijden, parkeren we de auto bij Campo Grande, waar het stadion van Sporting Lissabon is. Ik probeer eerst nog het spatbord aan gort te rijden, maar bij de tweede poging staat de auto in een parkeervak. De regen komt met bakken uit de hemel, dus we wachten nog maar even met uitstappen. Na een klein kwartier wagen we het erop en lopen richting metro. Gina, die net als Caroline over een plas wil springen, glijdt uit en bezeert haar knie. Ze zegt dat het wel gaat, maar in de loop van de dag zou anders blijken.

Metro

Terrein van de Wereld Tentoonstelling

We kopen vier dagkaarten, waarmee we in de bussen, trams en metro 's kunnen en reizen af richting Oceanario, het zeeaquarium op het voormalig Wereld Expoterrein. Als je dan net als wij in Olivais uitstapt dan ben je behoorlijk te vroeg uitgestapt en dus besluiten we de volgende metro te nemen naar Oriente. Omdat Gina niet snel kan lopen missen we er nog één, dus het gaat allemaal niet vlot vandaag. Bij het Oceanario aangekomen, besluiten we eerst wat te eten in een aanpalend restaurant om niet met een lege maag in het zeeaquarium rond te lopen.


HET OCEANARIO

Alk
Horstmakreel
Papegaaiduiker
Vissen
Barracuda
Kinbandpinguin
Maanvis
Otter

Aquarium
Koraal

Aquarium

Platvis
Rog
Aquarium
Haai
Anemonen
Blauwe vis
Naaldvis
Schildpad

Hoewel misschien niet typisch voor Lissabon is het zeeaquarium erg mooi en een prima bestemming als het regent en guur is. We vermaken ons zo 'n anderhalf uur en gaan daarna met de bus naar Alfama. Bij de bus ontmoeten we een vriendelijke Portugees, die ons van alles vraagt over Nederland en zelf veel vertelt over Lissabon. Daar doen we dus ons voordeel mee.



ALFAMA

Alfama
Alfama
Alfama
Alfama

Alfama bestond al in de Moorse tijd en omdat het niet te lijden heeft gehad van de grote aardbeving van 1755 is het een pittoreske wijk gebleven met smalle straatjes en oude gebouwen. Het gaat behoorlijk omhoog en de knie van Gina gaat behoorlijk opspelen, maar ze geeft het natuurlijk niet op, maar strompelt verder.

Plein bij de halte van tram 28

Tram lijn 28

We gaan met het beroemde trammetje van lijn 28 mee. Het zijn kleine wagons en de eerste twee moeten we voorbij laten gaan omdat ze te vol zitten, maar uiteindelijk zitten we en rijden met de oude tram rakelings langs huizen de heuvel op.



CASTELO DE SAO JORGE


UItzicht over de Taag vanaf het kasteel

Sytse, Caroline en Gina

Uitzicht over de Taag

Als we uit het trammetje stappen staan we op een plein. Boven ons is het Castelo de São Jorge, waar we toch wel graag een kijkje nemen. Het is voor Gina een behoorlijke opgave, maar ze komt er toch. We betalen de fikse entree en genieten eerst van het uitzicht over Lissabon en de Taag, die hier behoorlijk breed is, zo vlak voordat hij uitstroomt in de Atlantische Oceaan.


Sytse en Caroline
Hans en Gina

Bij oude gebouwen zijn er altijd leuke plekjes om te fotograferen. Als ik Sytse en Caroline portretteer onder een gotische boog, gaan we zelf daarna op de foto. Ik slaag erin behoorlijk stoer te kijken zie ik later. Niet gek op zo 'n plek vanwaar je honderden jaren geleden de Portugese ontdekkingsreizigers kon zien vertrekken.


Een oud kanon overziet de stad
Detail Castelo de Sao Jorge
Uitzicht over Lissabon

Kasteelmuur
Kasteel van Sao Jorge

DE kasteelmuur met kantelen

Castelo de Sao Jorge

Sytse en Caroline

Poseren tussen de kantelen

Het Castelo de São Jorge (het kasteel van Sint Joris) staat op een plek waar al in de 6e eeuw voor Christus mensen woonden. Feniciërs, Grieken, Carthagen, Romeinen en Moren lieten sporen na op deze plek. In 1147 werd het kasteel op de Moren heroverd. Het kasteel is na de aardbeving van 1755 ernstig vervallen geraakt, maar in de vorige eeuw is het gerestaureerd en het is nu één van de belangrijkste toeristenattracties van Lissabon.

Sytse en Hans


ETEN BIJ NICOLA

Leuk schortje om
Lekker ijsje na

Na het bezichtigen van het kasteel kunnen we met een busje terug naar het plein vanwaar we kwamen. Op het plein zien we al snel Nicola, een bij toeristen bekend restaurant. We eten hier prima, maar waarom moet ik als enige een schortje om? Het ijs na afloop smaakte overigens ook erg lekker.
Het stilzitten blijkt voor de knie van Gina funest. Hij is behoorlijk opgezet en lopen is bijna niet mogelijk. We nemen een - overigens erg goedkope - taxi terug naar Campo Grande, waar we de auto oppikken en terug gaan naar Salir do Porto. We hebben lang niet alles kunnen zien in Lissabon, dus toch maar eens terug gaan?

startpagina Portugal | 28-4 | 29-4 | 30-4 | 1-5 | 2-5 | 3-5 | 4-5 | 5-5


Terug naar de homepage | Meer reisverslagen