Namibië 2014 - Etosha - Okaukuejo


Springbokken op de weg naar Okaukuejo in Etosha

Op dinsdag 12 augustus gaan we voor een tweedaags verblijf naar Okaukuejo, onze tweede stek in Etosha. Dit kamp is veel ouder en veel groter dan Dolomite Camp, dus dat is even wennen. Op weg ernaar toe komen we veel Springbokken tegen.


Op weg naar Okaukuejo

Breakfast Dolomite Camp

De wekker gaat kwart over zes en ik sta op. Vandaag verlaten we helaas Dolomite Camp, maar eerst genieten we nog van een lekker ontbijtje.

Laatse blik op Dolomite Camp

Dolomite Camp is wel de mooiste en meest bijzondere stek waar we ooit geweest zijn. Prachtige ligging, vriendelijk personeel en heerlijk eten. Dat we ook nog eens vanuit onze "tent" op een waterpoel konden kijken, waar allerlei wilde beesten kwamen drinken, maakte het plaatje perfect. We rijden nog even langs de waterpoel om het tafereel vast te leggen en zien ons chalet op de heuvel liggen.

Oryx

Blue Wildebeest

Red-Hartebeest

Springbok

White-Backed Vulture

We gaan in oostelijke richting op weg naar Okaukuejo. We bezoeken tijdens de bijna 200 kilometer lange tocht diverse waterpoelen, waar soms veel, maar ook even vaak weinig of geen wild is te zien. Een Spiesbok, ook wel Gemsbok of Oryx genoemd kijkt ons vanuit de dekking van een paar struiken al kauwend aan.
We zien Blue Wildebeest en Red-Hartebeest. Boven de laatste vliegt een groepje Burchell 's Sandgrouse. Van een Springbok worden we intussen niet meer warm of koud, van een White-Backed Vulture nog wel.

Chestnut-Backed Sparrow Lark

Aan vogels zien we een juveniele Blacksmith Plover, een Namaqua Dove en een hele tamme Namaqua Sandgrouse. Ik heb zelfs het idee dat de laatste gewond is, want zijn linkervleugel zit wat vreemd, maar het beest ziet er verder gezond uit en loopt kwiek langs de auto, waarbij ik verschillende plaatjes kan maken. Hoog boven ons vliegt een Bateleur, terwijl op de grond een paartje Chestnut-Backed Sparrow Lark te fotograferen is. Ondanks het feit dat het een flink eind rijden is, geniet ik van elke minuut. Het weer is fantastisch, het is gezellig in de auto en de natuur biedt steeds weer nieuwe soorten.

Warthog of Wrattenzwijn zien we ook regelmatig. Het zijn grappige dieren, die vervaarlijke hoorns hebben.

Burchell 's Plain Zebra near Ozonjuitji 'm Bari in Etosha

Waterhole Ozonjuitji 'm Bari in Etosha

Elephants near Ozonjuitji 'm Bari in Etosha

De laatste poel met de vreemde naam Ozonjuitji 'm Bari is de mooiste van allemaal. Ontzettend veel Zebra 's, Oryxen en Springbokken. Daarnaast veel vogels, waaronder Namaqua Dove, Black-Headed Heron en Struisvogels. Het mooiste van alles is echter de kudde Olifanten, die dreigend aan komt marcheren.

Elephants near Ozonjuitji 'm Bari in Etosha

Alle dieren maken plaats en de Olifanten gaan eerst drinken en daarna badderen. Ik maak veel foto 's en Gina zet alles op de video. Zie voor meer foto 's de aparte olifantenpagina.

Zebra 's

Hartmann 's Mountain Zebra

In Etosha komen zowel de Burchell 's Plain Zebra als de Hartmann's Mountain Zebra voor. Ga je naar het westen da zie je steeds meer Mountain Zebra 's, naar het oosten nemen de Plain Zebra 's toe.

Een grote, eenzame acacia in een graslandschap, dat is het beeld dat ik heb van de Afrikaanse vlaktes.

Social Weaver - Republikeinwever

De Republikeinwevers (Sociable Weaver, Philetairus socius) maakt enorme nesten met soms wel 500 kamers.

Een tweetal Cape Ground Squirrel (Xerus inaurus) is vlak langs de weg aan het foerageren en laten zich prima fotograferen.

Een Geelsnaveltok (Southern Yellow-Billed Hornbill, Tockus leucomelas) laat zich beter zien dan het exemplaar gisteren bij het zwembad.

Om 13.00 uur zijn we in Okaukuejo waar we eerst een lunch nemen omdat de kamer pas vanaf 14.00 uur beschikbaar is. De kamer is prima, lekker groot, maar we denken toch met heimwee terug aan Dolomite Camp met het prachtige uitzicht. Verder is dit kamp grootschalig, dus het is er druk en alles ziet er massaal uit. We doen het 's middags rustig aan en liggen de rest van de middag aan het zwembad waar we één en later twee van de spaarzame bedden zonder matrasjes kunnen bemachtigen.


De Leeuw

 

Na alleen soep en salade te hebben gegeten, omdat we geen trek hebben in het buffet, gaan we mee met de avondsafari. Aanvankelijk zien we weinig tot niets, alleen een "park"-jakhals als we instappen en enkele Springbokken. Als we de asfaltweg verlaten zien we plotseling twee ogen in het licht van de lamp. Het blijkt een Genetkat te zijn, een soort die ik nog nooit gezien heb. Daarna blijven we een poosje staan bij een waterpoel. Ook hier zien we een Jakhals en na een kwartiertje wachten, komt er een Zwarte Neushoorn water drinken. Dan gaan we weer verder en plotseling staat er een Leeuw binnen tien meter van de open safarijeep. Gina kan hem mooi op de video zetten. De koek blijkt nog niet op te zijn. Als we allebei al dommelend het laatste half uur van de drie uur durende tocht uitzitten, stop de gids voor een Bruine Hyena. Volgens hem erg zeldzaam en een " once-in-a-lifetime" ervaring. Door deze bijzonderheden was het toch een zeer geslaagde tocht.


Okaukuejo - Halali

Springbok near Okaukuejo

Na een prima nachtrust en een ontbijtje gaan we op woensdag 13 augustus om half negen op weg in oostelijke richting. Ons doel is Halalicamp, dat 75 kilometer verderop ligt. Onderweg doen we weer meerdere waterpoelen aan en zien we natuurlijk vooral Springbokken, de soort die hier in de grootste aantallen voorkomt.

Namaqua Sandgrouse

In tegenstelling tot mijn ervaringen in Spanje is het hier helemaal niet moeilijk om zandhoenders te vinden. Een groepje Namaqua Zandhoen is rustig aan het foerageren langs en op de weg.

Dust on the way tot Halili Etosha

Etosha Pan

Hans Mom, the owner of this site on his way from Okaukuejo to Halili in Etosha NP

We rijden rustig langs de rand van het 4000 km² grote Etosha Pan - Grote Witte Plek in het Nederlands. De wegen zijn erg stoffig en dat is ook aan de vegetatie te zien.

Koritrappen (Kori Bustard, Ardeotis kori

Gina ziet opeens Koritrappen (Kori Bustard, Ardeotis kori). Prachtige vogels die opgaan in het landschap.

Sabota Lark ( Calendulauda sabota)

Terwijl ik de Koritrappen fotografeer gaat een leeuwerik op een doornstruik zitten. Het is één van de weinig Leeuwerikken die ik kan vastleggen. Het gaat hier om een Sabota Lark ( Calendulauda sabota).

Ostrich - Struisvogel

Ostrich - Struisvogel

Ostrich - Struisvogel

Een Struisvogel doemt in de verte op, neemt een stofbad en steekt vervolgens vlak voor de auto in hoog tempo de weg over.

Dan zien we twee Secretarisvogels (Sagittarius serpentarius), die in hoog tempo het grasland afzoeken naar prooi. Ze stappen flink door dus het valt niet eens mee om er één een beetje mooi te fotograferen. Een eenzame Springbok kijkt vanaf een heuveltopje toe.

Blue Wildebeest

We zien hier ook behoorlijke aantallen Blue Wildebeest (Connochaetes taurinus). Ze doen hun naam geen eer aan, want ze zijn allemaal heel rustig aan het grazen.

Waterhole near Halali Camp - Etosha

Op weg naar Halalicamp

Ook wat kleinere vogelsoorten laten zich verschalken, maar die moet ik later nog determineren. In een plas zitten naast "Hollandse" vogels als Nijlgans, Waterhoen en Dodaars ook een paar Jacana 's. Ook bij de laatste waterpoel voordat we Halilicamp bereiken zitten weer veel Springbokken. Op de achtergrond ligt de uitgestrekte Etosha Pan. Ik fotografeer nog even roofvogel, waarvan ik vermoed dat het om een Greater Kestrel gaat. Thuis blijkt het inderdaad deze soort te zijn


Zwemmen bij Halalicamp

Net voor het middaguur komen we aan bij het Halalicamp. We willen eerst koffie bestellen, maar niemand gaat ons bedienen. Als Gina het gaat vragen, kunnen we gewoon gratis koffie pakken. Daarna bemachtigen we al snel een tweetal ligbedden en nestelen we ons langs het zwembad. Ook hier geen matrasjes, dus echt relaxet ligt het niet.

 

Gina Mom at swimmingpool at Halalicamp Etosha

Het idee hier aan het zwembad te gaan liggen was spontaan bij mij opgekomen en het blijkt een prima idee te zijn. Het is heerlijk weer (uiteraard) en het zwembad is groot en koel. Ik trek een paar baantjes en zelfs Gina waagt het erop.

We houden het uit tot kwart voor vier en rijden dan weer terug naar Okaukuejo. Gina probeert nog even op de foto vast te leggen hoe het stuift op de droge gravelwegen.

Onderweg komen we op en langs de weg nog veel Zebra 's tegen en eenmaal een grote kudde Olifanten. De Olifanten gaan volledig op in het landschap en lijken wel rotsen. Alleen als ze bewegen vallen ze op.

Northern Black Korhaan (Afrotis afraoides)

Male Northern Black Korhaan (Afrotis afraoides)

Northern Black Korhaan (Afrotis afraoides)

Langs de kant van de weg lopen een vrouwtje en een mannetje Northern Black Korhaan (Afrotis afraoides). Ik krijg ze goed op de foto en even later krijg ik nog een kans met een vrouwtje dat rustig blijft staan wachten terwijl ik wat foto 's neem. Ze hebben van mij niets te vrezen, meer van Tawny Eagle, Verreaux 's Eagle, Pale Chanting Goshawk en Martial Eagle. Grappig genoeg heb ik alle vier de soorten roofvogels gezien en ook nog eens op de foto gezet deze vakantie.

Pale Chanting Goshwak (Melierax canorus)
Pied Crow (Corvus albus)

Een Pale Chanting Goshawk (Melierax canorus) en een Pied Crow (Corvus albus) zijn twee nieuwe soorten voor de daglijst.

Omdat het al wat later is rijden we bijna zonder stoppen door het soms oneindig lijkend landschap terug. Als we Okaukuejo en ons onderkomen bereiken valt de schemer al in. In de verte kleurt de zon een deel van de einder oranje en een serene stilte valt over het landschap.

Op de kamer gekomen bekijk ik de foto 's en zoek nog wat gegevens op in het vogelboek, dat ik zeker niet voor niets heb meegenomen. Als je de vogels herkent dan is het toch altijd weer leuk. Datzelfde geldt overigens ook voor andere diersoorten.


De waterpoel van Okaukuejo bij avond

Elephants at waterhole in Okaukuejo Etosha

Rhino at waterhole in Okaukuejo

Elephants and Giraffes at waterhole at Okaukuejo in Etosha

Na het diner gaan we naar de verlichte waterpoel. Als we er aankomen staan er Olifanten en Neushoorns. In de verte dagen er even later wel elf Giraffen op uit de bosjes, maar ook meer groepjes Olifanten, waardoor de Giraffen terughoudend zijn om te komen drinken. Ze steken tegen de achtergrond van het decor af als scheepskranen in de haven. Langzaam overwinnen ze hun angst en één voor één komen ze drinken. Er lopen ook een paar Jakhalzen rond en zelfs een gevlekte Hyena. De Neushoorns krijgen gezelschap van meer soortgenoten en uiteindelijk zijn er zelfs acht, waarvan de meeste Zwarte Neushoorns zijn. We genieten drie uur lang van het spektakel. Het is inmiddels flink koud geworden en als de meeste dieren weer het bos in zijn getrokken, gaan wij terug naar de kamer.


Van Okaukuejo naar Waterberg

(Brubru, Nilaus afer)

Ons verblijf in Etosha eindigt op donderdag 14 augustus. Na het ontbijt loop ik nog even rond om nog wat soorten te fotograferen. In een boom zit een Broebroe (Brubru, Nilaus afer) zijn veren te poetsen. Deze soort had ik nog niet eerder gezien.

Southern Yellow-Billed Hornbill (Tockus leucomelas)

De Southern Yellow-Billed Hornbill (Tockus leucomelas) had ik eerder al in Dolomite Camp en gisteren onderweg gefotografeerd, maar nu is een exemplaar lekker dichtbij te fotograferen.

Cape Glossy Starling (Lamprotornis litens)

De Cape Glossy Starling (Lamprotornis litens) is een brutale soort, die de tafeltjes in het restaurant afstruint op etenswaar. Zijn mooie gele iris steekt goed af tegen zijn groen iriserende veren.

In de bomen rondom onze kamer nestelen erg veel Southern Masked Weavers (Ploceus velatus). Ze maken fantastisch mooie nestjes. Erg knap als je alleen je snavel hebt op zo iets te vlechten.

Daarna kopen we nog wat souvenirs en checken uit. Dan zit ons vierdaags verblijf in Etosha erop. We hebben er van genoten. Vooral Dolomite Camp beviel ons uitstekend, maar uiteindelijk hebben we ons in Okaukuejo en omgeving ook prima vermaakt, met als uitsmijter de afgelopen avond bij de waterpoel.Waterberg

Waterberg - Waterberg Guest Farm

Op donderdag 14 augustus rijden we naar ons laatste verblijf in Namibië. Waterberg Guest Farm is prachtig gelegen vlakbij het Waterbergplateau.