Noordelijke Delta

Donderdag 25 februari 2010Scholeksters
Scholeksters op de Brouwersdam
 Op donderdag 25 februari, na het enkele vakantiedagen rustig aan te hebben gedaan in huis, ga ik met Dick Roos samen vogels kijken in de Delta. Het is regenachtig en grauw, maar er zouden opklaringen komen. Op de A15 wordt het echter steeds grijzer en natter, al naar gelang we de kust dichter naderen. Als we de Strypse Wetering bij Rockanje bereiken wordt het echter droog. Het veldje ervoor bevat nog steeds de Wilde Zwanen, maar in de Wetering zelf is het minder druk dan de zaterdag ervoor. Wulp, Wilde eend, Kuifeend, Tafeleend, Slobeend en Smient bepalen het beeld en we kiezen ervoor naar het Quackjeswater te gaan. Hier zien we een paartje Goudvink, dat zich heel even hoog in de bomen goed laat bekijken. De eerste Lepelaars zijn al op de nestplaatsen en ook de Aalscholvers bezetten al diverse nesten. Na de koffie rijden we naar de polder Oude Oostdijk bij Goedereede om te kijken of er nog een Roodhalsgans tussen de brandjes zit.
We stoppen om een groep Brandganzen af te speuren als een groep vogels, die recht op ons af vliegen, mijn aandacht trekken. Door de kijker zie ik dat het geen ganzen zijn en direct flitst het "kraanvogels" door mijn hoofd. Ik rol min of meer uit de auto en gris mijn fototoestel vanaf de achterbank. Intussen klinkt het onmiskenbare "grus-grus" in mijn oren, zodat mijn twijfel - zo die er al iss - direct wordt weggenomen.
Kraanvogels
De groep bestaat uit 29 Kraanvogels, die jammergenoeg snel naar het oosten draaien, waardoor ze voorlangs vliegen en niet recht over ons heen. Ik neem snel een paar plaatjes, maar het grauwe weer, de afstand en het tegenlicht bemoeilijken het fotograferen. Bovenstaand de "beste" foto, na enig werk in PS. Terwijl we de groep brandganzen beginnen af te zoeken, waarvoor we eigenlijk op deze plek stonden, horen we weer Kraanvogels roepen en weldra zien we nog een tiental vogels in de lucht, die in noordelijke richting verdwijnen.
Er zitten duizenden Brandganzen en ook enkele Grauwe en Kolganzen in Polder Oude Oostdijk, maar we zien niet de door ons gewenste roodhals. Niet dat dit ons iets kon schelen, want de Kraanvogels maakten onze dag al meer dan goed. Wel scoorden we nog Koperwiek, Kramsvogel en Grote Lijster. Het volgende station wordt de Brouwersdam.
Brandganzen
Rotgans
Het is hoog water en er zitten niet veel vogels op zee, zo lijkt het. Een enkele Rotgans laat zich goed zien en ook zitten er wat groepjes Scholeksters en natuurlijk de onvermijdelijke Zilvermeeuwen.
Scholeksters
In de spuisluis zijn diverse zeehonden aanwezig, die in het inmiddels schijnende zonnetje steeds met hun hoofd boven water komen, soms wel zes tegelijk. Hieronder enkele impressies ervan. Dick schoot het laatste plaatje van het tweetal. Goed is hier het verschil te zien tussen grijze en gewone zeehond.
Zeehond
Zeehond
Zeehond
Zeehonden
We zijn bijna alweer weggereden vanaf de dam, als we een aantal vogels langs het talud zien zitten. Nadere inspectie leveren naast Scholeksters en Steenlopers enkele Paarse Strandlopers op. Dick en ik maken diverse foto 's, waarbij we de vogels erg dicht kunnen benaderen. De meest geslaagden exemplaren staan hieronder.
Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
De Brouwersdam levert nog veel Brilduikers, Middelste Zaagbekken en een aantal Roodkeelduikers op. Na de Brouwersdam rijden we nog een rondje langs de Stompetoren van Koudekerke, de Schelphoek en plan Tureluur. Op weg naar de Stompetoren zien we nog een Grote Zaagbek. Net nadat ik vertel dat het lastig is een Torenvalk vast te leggen, werkt een exemplaar wel erg goed mee door gewoon te blijven zitten nadat we de auto naast zijn zitplaats hebben geparkeerd.


Torenvalk

De door Dick vastgelegde Rotganzen lopen dicht langs de weg en denken er het "hunne" van, dat schijnt te mogen binnenkort!


Rotganzen

Schelphoek
Schelphoek
De Schelphoek levert niet zoveel op. Wat Rotganzen, een Dodaars en enkele Brilduikers zijn de enige buit hier.
Schelphoek
Terwijl dreigende luchten van een naderende nieuwe depressie mooi licht werpen over de Schelphoek vertrekken we naar plan Tureluur. Onderweg kunnen we nog een Torenvalk op de foto zetten. Zowel Dick als ik schieten wat plaatjes. Wie zoekt de verschillen?

Torenvalk
Torenvalk

De lichtomstandigheden worden al behoorlijk slecht en nadat we drie Nonnetjes (vrouwtjes) hebben gespot, houden we het voor gezien. Met de Nonnetjes hebben we vandaag alledrie de zaagbeksoorten gezien!

Het was een prima dag met leuke soorten, waarvan de Kraanvogels voor ons het meest apart waren. 's Avonds bleek op waarneming.nl dat er deze dag in geheel Nederland vele honderden Kraanvogels gezien waren; het meest in het binnenland, dus onze waarneming blijft een buitenkansje!
Zie ook het verslag van de Delta op 21 februari / Terug naar de homepage