Sevilla 2019

Vrijdag en zaterdag 8 en 9 april | zondag 10 april | maandag 11 april


Sevilla 2019 met Han, Piet, Sjaak en met Hans Mom

Maandag 11 april is alweer de laatste dag van ons tripje, maar omdat we pas in de avond vliegen, hebben we nog tijd genoeg om de kathedraal van te bezoeken en het Alcázar met de mooie paleistuinen er tegenover. Tussendoor struinen we de oude Joodse wijk af.


Apaartement, Calle Rubens , Sevilla 2019

Het appartement bevalt ons goed en we hebben er prima gebivakkeerd. Lekker ruim en voorzien van alle gemakken .

Breakfast in Sevilla, 2019

We gaan op zoek naar een zaak waar we kunnen ontbijten. We dolen wat rond, laten de twee eerder bezochte restaurantjes links liggen en gaan op de suggestie van Han in die een bakkerswinkel ontdekt waar ook ontbeten kan worden. Het kamertje waar we kunnen eten is wat karig ingericht en de muur waar we tegenaan kijken lijkt van middeleeuwse oorsprong. Het doet wat somber aan en dat is af te lezen aan de gezichten op de foto. De ontdekker van dit établissement, in casu Han, eet vrijwel niets op van zijn bestelling. Ik eet het wel netjes op, maar moet wel zeggen, het was meer dan ik verwachtte.

Op weg naar de kathedraal komen we langs het Plaza Nueva met het standbeeld van Ferdinand de II van Castilië

Op weg naar de kathedraal komen we langs het Plaza Nueva met het standbeeld van Ferdinand de II van Castilië dat we zaterdag ook al hadden bekeken.

Avenue de la Constattucíon

Sevilla heeft prachtige gebouwen en als je er oog voor hebt dan zie je ze niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook hier bijvoorbeeld op de kop van de Avenue de la Constitucíon waar een prachtig gebouw in Mudéjar-stijl in de vroege ochtendzon staat te pronken.

Avenue de la Constitucíon


De kathedraal van Sevilla

In de rij voor de karthedraal 2019 Sevilla

We sluiten net voorbij de Door of Baptism aan in de rij voor de kathedraal en gaan in op het voorstel van een gids om voor 10 euro extra de rij te passeren en een rondleiding van hem te krijgen.

Sinaasappelhof, Sevilla

Sinaasappelhof, Sevilla

Giralda

Sinaasappelhof, Sevilla

Als eerste bezoeken we de sinaasappelhof waar de fontein nog dateert vanuit de tijd dat hier de oorspronkelijke moskee stond. Het lijkt alsof ze de sinaasappels aan het oogsten zijn, maar de meeste vruchten overleven de val uit de boom niet onbeschadigd. Geen idee wat ze er mee gaan doen.
We hebben vanuit de hof een mooi uitzicht op de Giralda, de toren van de kathedraal. De toren is vernoemd naar de bronzen windvaan (Giralda in het Spaans) die bovenop het bouwwerk staat. Niet iedereen is in staat de toren te bekilimmen, dus solidair als we zijn, laten het uitzicht er vanaf zitten voor een andere keer.

Catedral de Sevilla, 2019

De kathedraal is gebouwd vanaf 1434 op de fundamenten van een Moorse Moskee die hier van 1184-1198 gebouwd werd. Na de herovering van Sevilla op de Moren in 1248 heeft het nog bijna twee eeuwen geduurd voordat met de bouw van deze grootste gotische kathedraal ter wereld werd begonnen. Daarna werd gedurende een paar eeuwen steeds iets aan de kathedraal toegevoegd. In 1987 kreeg de kathedraal de titel World Heritage Site van de UNESCO. Hierboven is het jubileum-altaar afgebeeld dat door Juan Laureano de Pína werd gemaakt in de 18e eeuw.

Catedral de Sevilla, 2019

We hebben allemaal een kastje met een "oortje" eraan, zodat we de uitleg van de gids goed kunnen verstaan. Dat is ideaal. Toch laat ik me regelmatig afleiden om een foto te nemen en dan mis ik de uitleg. Zo weet ik niet wat Piet hier heeft vastgelegd.

Catedral de Sevilla, 2019

Catedral de Sevilla, 2019

Catedral de Sevilla, 2019

De kathedraal is gigantisch hoog en het plafond is mooi verlicht. Het is een mozaiek van bogen, pilaren en glas-in-lood.

Catedral de Sevilla, 2019

In de Chapel of St. Anthony is op een gigantisch groot doek het visioen geschilderd dat de van oorsprong Portugese priester ooit kreeg.

Catedral de Sevilla, 2019

Er zijn ook prachtige ramen van glas-in-lood in de kathedraal

Catedral de Sevilla, 2019

Catedral de Sevilla, 2019

In de kathedraal is ook het praalgraf van Cristóbal Colón, bij ons bekend als Christoffel Columbus, de ontdekker van Amerika.Het is niet helemaal duidelijk of hij er daadwerkelijk ook ligt, want het kan zijn dat zijn zoon Diego hier begraven ligt. Christoffel Columbus werd namelijk meerdere keren in diverse landen herbegraven. DNA-tests uit 2006 bewijzen dat er in ieder geval stoffelijke resten van een Columbus liggen.

Catedral de Sevilla, 2019

Het koor. De stoelen hier zijn niet heel ergonomisch gemaakt, dus hopen maar dat de mis niet al te lang duurt voor de priesters.

Catedral de Sevilla, 2019

Het hoge altaar uit de 15e en 16e eeuw

Catedral de Sevilla, 2019

En omdat ik het prachtig vind, nog een keer een laatste foto van het plafond.


Santa Cruz, de voormalige Joodse wijk van Sevilla

Santa Cruz - Sevilla 2019

Na het bezoek aan de kathedraal besluiten we de wijk Santa Cruz te bezoeken. Het is een voormalige Joodse wijk. De Joden woonden daar al sinds de Romeinse tijd en waarschijnlijk zelfs eerder. Na de Moorse verovering van Sevilla in 712 konden ze in relatieve vrijheid leven. Na de Reconquista van 1248 bleef dat een tijdje zo. Maar naarmate de tijd vorderde, raakten zij steeds meer in de verdrukking. In 1391 sloeg het noodlot toe: nagenoeg de hele Joodse bevolking van Sevilla werd het slachtoffer van een pogrom. In 1492 werden de overgebleven Joden van Sevilla gedwongen Spanje te verlaten indien zij zich niet tot het christendom bekeerden.

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz is een gezellige wijk met nauwe straatjes en leuke pleintjes. In 2013 bezocht ik deze wijk al eerder toen ik samen met Gina een rondreis door Andalusië maakte. Het symbool van Sevilla met "no me ha dejado" komen we ook hier tegen.

Santa Cruz - Sevilla 2019

Han, Piet en Sjaak met Hans Mom in Santa Cruz - Sevilla 2019

Santa Cruz - Sevilla 2019

Als we de wijk verlaten is het tijd voor een cappuccino. We zien al snel een terras en bestellen tot teleurstelling van de ober alleen iets te drinken. We tellen daarna niet meer mee bij hem. Daar zitten wij niet mee, maar hem kost het de fooi.


Het Alcázar van Sevilla

Alcázar in Sevilla

De middag besteden we aan een bezoek aan het Alcázar van Sevilla. Alcázar betekent versterkt paleis. Het staat op de plek waar eerder een fort was van de Romeinen en de Visigoten, die na de Romeinen over dit gebied heersten. De rij is gelukkig niet lang en met een kleine 20 minuten zijn we binnen.

Alcázar in Sevilla

Alcázar in Sevilla

Alcázar in Sevilla

Het paleis doet denken aan het Alhambra in Granada, maar dan net iets kleiner. Wel zijn er mooie gebouwen, leuke doorkijkjes en prachtige details.

Mudejárstijl, Alcázar in Sevilla

Mudejárstijl, Alcázar in Sevilla

Mudejárstijl, Alcázar in Sevilla

Het Alcázar is één van de beste voorbeelden van Mudéjar-architectuur, de stijl waarin zowel Moorse als Christelijke invloeden merkbaar zijn.

Patio de las Muñecas , Sevilla

Patio de las Muñecas , Sevilla

Patio de las Muñecas , Sevilla

De Patio de las Muñecas (Hof van de Poppen) is een prachtige binnentuin die in de film Kingdom of Heaven als hof van de koning van Jeruzalem is gebruikt. Het bovendeel met de ontvangstzalen is in Italiaanse Renaissancestijl gebouwd.

Rondom het paleis zijn prachtige tuinen met vijvers en beelden. Naast Kingdom of Heaven, zijn ook de film Lawrence of Arabia en afleveringen van Game of Thrones hier opgenomen.

De tuinen liggen er zonovergoten bij wat de foto's ten goede komt.

We lopen een rondje door de tuinen, drinken wat op een terrasje met een snack erbij en dan is het wat ons betreft genoeg.

We gaan naar de Alameda de Hércules en vinden al snel een geschikt terras waar ze prima eten serveren. De hamburger met uien en gebakken ei smaakt me heerlijk, maar het vult iets meer dan ik gedacht had. Daarna gaan we terug naar het toeristenbureau waar we vanochtend onze koffers achter konden laten tegen een gering bedrag, zodat we geen last van de koffers hebben gehad. Daarna gaan we naar de Plaza de San Lorenzo waar we nog iets te drinken nemen en een kaartje leggen, terwijl we op de taxi wachten. Het spel is nog niet eens af of de taxi staat er al. We zijn in no-time op het vliegveld en na een licht vertraagde vlucht landen we veilig op Schiphol waar Addy ons ophaalt en daarna thuisbrengt


Epiloog

Sevilla 2019 met Piet de Ruiter, Han Crezée, Hans Mom - auteur van dit verslag - en Sjaak Blaak

Het is al eerder gezegd, maar de trip naar Sevilla was erg leuk. Daar waar in Nederland in het weekend de ene waarschuwing over het weer de andere opvolgde, was het in Sevilla alleen maar stralend weer. Het appartement was helemaal naar onze zin en lag op goede loopafstand van alle bezienswaardigheden. Misschien niet heel centraal, maar ik houd er zelf wel van lekker te wandelen om ergens te komen. Met zeven doelpunten was de wedstrijd ook leuk om naar te kijken en we hadden goede zitplaatsen. Han wordt weer hartelijk bedankt voor het uitzoekwerk en het boeken van de reis. Hij zegt weleens dat ook iemand anders het mag organiseren, maar ik zie geen enkele reden om dat in gang te zetten. Tenslotte is het eten in Spanje zeker geen straf, de Spaanse keuken heeft veel wat ik lekker vind. Kortom, de trip was voor 100% geslaagd!


<< vorige pagina


< naar zondag 10 april | Terug naar de homepage | Meer reisverslagen