Epiloog


Hobbels

De vakantie naar Namibië werd gekenmerkt door hobbels. De eerste te nemen hobbel was de heenreis. Met 42 uur vertraging houdt niemand rekening, maar het werd werkelijkheid. Hierdoor verviel het bezoek aan Sossusvlei, wat we nog steeds erg jammer vinden.
Verder bestaat het wegennet in Namibië voor meer dan de helft uit - overigens goed onderhouden - gravelwegen, dus daar hebben we ook behoorlijk wat hobbels moeten nemen. Dan waren er nog de zandduinen, de heuvels en de bergen in het landschap, die voor ons te nemen hobbels waren. In tegenstelling tot de eerste hobbel, waren deze hobbels een deel van het avontuur. De onverharde, zo goed als lege wegen, gaven ons een apart vakantiegevoel. We genoten ervan.
De hobbel met de naam Joubertpas was er echter één die we niet hebben kunnen nemen, waardoor onze route anders werd dan gepland. Hierdoor kwamen we uiteindelijk wel bij de Grootbergpas, die eerst uit het programma geschrapt was en verbleven we niet één, maar twee dagen in het Dolomite Camp in Etosha. Voor ons een onvergetelijke ervaring, die we van de eerste tot de laatste minuut intens hebben beleefd.
Verder waren er nog hobbels als een lekke band en een deur die ik uit de rails kopte, maar ook die hobbels hebben we met goed gevolg achter ons kunnen laten. De laatste hobbel was het claimen van de geleden schade.

De reis was door Saskia van Askja Reizen prima naar onze wensen ingevuld. We waren erg blij haar als back-up op de achtergrond te hebben tijdens de opgelopen vertraging. Daarnaast heeft ze ons na afloop prima geholpen bij de contacten met de luchtvaartmaatschappij en de verzekeringen, waardoor wij al snel een financiële vergoeding kregen van zowel de reisverzekering voor noodkleding als van de annuleringsverzekering voor de gemiste dagen bij aanvang. Wij zijn haar en met haar dus Askja Reizen zeer erkentelijk voor de organisatie van de reis en de verleende service.
Daarnaast was de steun in Namibië van de door Askja ingehuurde plaatselijke agent African Ample Assistance van belang bij het aanpassen van het programma, zowel aan het begin van de reis als bij de aanpassing die nodig was door de Joubertpas als niet te nemen horde. Zij hebben de daarbij opgedoemde hobbels voor ons op een prima en gepaste wijze vereffend. Ook hier was Saskia een voortreffelijke intermediair.

Conclusie

De reis naar Namibië was onvergetelijk en avontuurlijk en zal ons nog lang bijblijven. De verlaten wegen en het gevoel alleen op de wereld te zijn, bevielen ons goed. Ook het links rijden was geen probleem, hoewel het enige tijd duurde voordat ik de ruitenwissers niet meer aanzette als we een bocht omgingen. De huurauto had geen 4x4, wat ons uiteindelijk bij de Joubertpas opbrak. Een andere route had hier uitkomst kunnen bieden. Een luxe wagen kan dus wel, maar persoonlijk zou ik een volgende keer toch voor een 4x4 kiezen, al was het alleen al om nog meer safarigevoel te krijgen.

De accommodaties waren zeer afwisselend en enkele van ongekende pracht. Het eten was goed. Geen culinaire hoogstandjes, soms in buffetvorm, soms een keuzemenu en ook eenmaal a-la-carte. Veel goed en lekker vlees, prima voorafjes en heerlijke toetjes zijn de revue gepasseerd, dus daarover hadden we niets te klagen.

Het personeel van de accommodaties was meestal vriendelijk en soms erg voorkomend en slechts in een paar gevallen had het wat ons betreft wat beter gekund.

Het dierenleven is vooral in Etosha, maar ook in de privéconcessies rijk aanwezig, daarbuiten moet je soms wat geduld hebben. Het aantal roofdieren was beperkt, maar werd ruimschoots gecompenseerd door de enorme aantallen antilopen, Zebra 's en Olifanten. Opvallend was dat we ook veel Neushoorns hebben gezien, meer dan verwacht.

We kunnen een reis naar Namibië iedereen aanraden die houdt van avontuur, wijdse landschappen, mooie panorama 's en wild. Daarbij moet je niet vies zijn van behoorlijke afstanden rijden, waarbij de gravelwegen het aantal afgelegde kilometers per uur beperkt. De reis zelf organiseren is natuurlijk altijd mogelijk, maar wij laten de organisatie altijd graag over aan de specialisten en waren deze keer maar wat blij met Askja in zee te zijn gegaan. Een aanrader dus.

Tenslotte

Onderstaand per accomodatie een (persoonlijke) beoordeling voor wat betreft een aantal punten.

31 juli tot 2 aug 

Beach Lodge, Swakopmund

Beach Lodge Swakopmund

Prachtige kamer met zeezicht, prima restaurant met goed eten.
Zeemist beperkte het uitzicht wel, maar dat is normaal in deze tijd van het jaar. De Living Desert Safari was fantantisch en een absolute aanrader. We hadden ook nog graag een kijkje gaan nemen bij de Zeehonden of een zeehondentochtje gemaakt, daarvoor ontbrak ons nu de tijd.
Swakopmund zelf is een aardig stadje met veel Duitse architectuur, maar de mist geeft het allemaal wel een beetje naargeestige sfeer.
Walvisbaai is in de buurt en is een bezoekje waard. Ook hier heb je last van de mist, waardoor het wat somber lijkt.

Ligging 
kamer
Eten
Personeel

10
9
9
7


2 tot 3 aug

Erongo Wilderness Lodge, Omaruru

Erongo Wilderness Lodge

Ruime, goed geoutilleerde tenten, klantvriendelijke leiding, prima personeel, uitstekend eten en heerlijke ligging. 1 Nacht was te kort. Bij een volgend bezoek zouden we langer blijven. De begeleide ochtendwandeling was prima en interessant.

Ligging
Luxe tent
Eten
Personneel

10
9
10
10


3-5 aug 

Aabadi Mountain Camp, Twijfelfontein

Aabadi Camp

Eenvoudige maar schone tenten, mooie ligging, karig ontbijt en dinerbuffet matig (voorafje en dessert waren wel goed). ’s Avonds alleen lamplicht, maar dat had ook wel wat.
Beheerder niet klantvriendelijk. Hij vertelde zelf alleen de boel te runnen, omdat hij dit aan de zieke eigenaar beloofd had. Had er duidelijk weinig zin in, zoals hij liet merken.
Er waren ook geen mogelijkheden tot excursies, maar de excursies naar de bezienswaardigheden rond Twijfelfontein zijn goed te doen met de eigen auto.

Ligging
Tent
Eten
Personeel

8
7
5
4


5-7 aug

Palmwag Lodge, Palmwag

Palmwag Lodge

Goede, enigszins gedateerde kamers. Ze waren hier aan het renoveren en aan het verbouwen, maar daar hebben we geen last van gehad. Prima eten en een mooie ligging. Personeel was hier een beetje afstandelijk, maar niet onvriendelijk.
We hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden om hier excursies te doen. In de omringende concessie leeft veel wild, maar daar hebben we slechts een klein deel van gezien.

Ligging
Kamer
Eten
Personeel

8
7
8
7


7-8 aug 

Grootberg Lodge, Grootberg

Grootberg Lodge

Fantastisch gelegen lodge. Prima voorkomende leiding en dito personeel. Prima eten. Kamers kijken uit over de vallei, kortom perfecte locatie.
Rhino-tracking was een erg leuke dag. Wel erg koud in de ochtend, maar het was heerlijk om de gehele dag in de wildernis te zijn, zonder iemand anders te zien onderweg.
We waren bij toeval in deze lodge terecht gekomen, maar zouden een tweede keer zeker deze accommodatie aandoen en dan minimaal twee nachten boeken.

Ligging
Kamer
Eten
Personeel

10
10
9
10


8-10 aug 

Opuwo Country Hotel, Opuwo

Opuwo Country Hotel

Mooi hotel, prachtige entrée en lobby, goed restaurant en mooi gelegen zwembad met terras. Buffet is niet onze voorkeur, maar was wel prima in orde. Ruime keuze en vooral lekker vlees.
(Standaard-)kamer was erg ongezellig. Zelfs met het licht aan donker en vooral ook klein. Doucheruimte wel ruim bemeten, maar er kwamen alleen druppels warm water uit de douchekraan. Kamer was dus niet in balans qua uitstraling met het hotel zelf.
Himba-excursie was leuk en kwam ons behoorlijk authentiek over.

Ligging
Kamer
Eten
Personeel

10
4
8
7


10-12 aug

Dolomite Camp, Etosha

Dolomite Camp

Dit was onze favoriete locatie, mede doordat we tent nummer 14 kregen, die samen met nummer 13 de enige tenten zijn met uitzicht op de waterpoel. Het was fantastisch om vanaf het balkon met een zelf gezet kopje koffie de Olifanten, Zebra ‘s, Giraffen en allerlei antilopen voorbij te zien komen. Tent was ruim en gezellig ingericht. Eten was ook prima en personeel was vriendelijk. We hebben tweemaal gebruik gemaakt van het zwembad. Ook dit was mooi aangelegd, goede ligbedden met kussens en een prachtig uitzicht.
Het was voor ons de mooiste accommodatie  waar we ooit in overnacht hebben.

Ligging
Luxe tent
Eten
Personeel

10
10
10
8


12-14 aug 

Okaukuejo Rest Camp, Etosha

Okaukuejo

Na het kleinschalige van Dolomite Camp, viel Okaukuejo ons wat tegen. De doubleroom die we kregen was overigens lekker ruim en verder goed. Het restaurant was door de massaliteit minder aantrekkelijk en ook het buffet was niet het beste eten dat we hebben gehad. Dat wij zelf geen liefhebbers zijn van een buffet en we een voorkeur voor kleinschalige accommodaties hebben, heeft hier natuurlijk mee te maken.
De verlichte waterpoel ’s avonds was wel heel erg leuk en we hebben dan ook urenlang genoten, ondanks het feit dat het uiteindelijk flink koud was geworden. Ook deelgenomen aan een nachtsafari.

Ligging
Kamer
Eten
Personeel

6
8
6
7


14-16 aug 

Waterberg Guest Farm, Waterberg

Waterberg Guest Farm

Prachtig gelegen en onderhouden kleinschalige accommodatie. Bijzonder vriendelijk personeel en uitstekend eten, hoewel we ook hier deels een buffet kregen. Het dineren samen met de eigenaren was leuk, maar je moet hier wel van houden.
Het Waterberg Plateau Park viel ons een beetje tegen, maar dat lag ook aan ons. Zo aan het einde van een toch wel lange rondreis hadden we weinig puf meer ons veel in te spannen. We hebben dan ook niet alles uit ons bezoek gehaald, maar vooral gerelaxet.
Een Bezoek aan het Hererodorp Okakara had wel leuk geweest, maar het is er niet van gekomen.

Ligging
Kamer
Eten
Personeel

9
9
10
9


Terug naar de homepage | Namibië startpagina | Meer reisverslagen