ZOUWEBOEZEM

Tweede Pinksterdag 24 mei 2010Omdat ik andere activiteiten had, kon ik half mei niet mee met de avondexcursie naar de Zouweboezem in Sluis bij Ameide. Daarom besloot ik op Tweede Pinksterdag een eigen excursie naar het gebied te maken met het doel enkele vogels op de gevoelige plaat vast te leggen. Om half zes stap ik in de auto en rijd via een ongewoon lege A15 en de provinciale weg richting Meerkerk naar het plaatsje Sluis.

Purperreiger Purperreiger

Als ik de Lekdijk afrijd en de auto net na het buurtschap parkeer, vliegt er een Purperreiger over, de reigersoort die hier broedt en waarom dit gebied bekendheid geniet. Het is helder en zonnig en het is net warm genoeg om mijn fleecejack in de auto te laten.

Smeerwortel

De bermen zijn bezaaid met fluitekruid en de smeerwortel, één van de weinige planten die ik herken, staat in volle bloei. De lucht is bezwangerd met geluiden van rietvogels en Zwarte Sterns, die driftig fourageren boven de slootjes in de omliggende weilanden en zich daarna weer verzamelen boven de plas.

Zwarte Sterns

De rietkragen zitten vol met Rietzangers, Snorren en Bosrietzangers. Gek genoeg is de Kleine Karekiet ver in de minderheid, terwijl ik die in Ridderkerk het meest waarneem. De Lisdodde levert pluizen genoeg voor de rietvogels om een nestje te bouwen en de kleur van de Gele Lis, waar de dauw nog vanaf parelt, steekt mooi af tegen het groene landschap.

Lisdodde

Gele Lis

De Groenling en de Fitis zingen het hoogste lied in de toppen van de struiken, die dekking genoeg geven voor hen om zich veilig te wanen.

Fitis Groenling

Boomgaard de Kikker ligt naast de Zouweboezem en is een mooi stil gebied waar je alleen in de natuur lijkt zijn. De verspreid staande struiken bieden Kneutjes en Grasmussen goede zangposten om vrouwtjes te lokken.

Boomgaard de Kikker

Grasmus

Kneu

De Grutto 's nestelen in het hoge gras en maken luidroepend rondvluchten bij gevaar. Kraaien, Buizerds en Bruine Kiekendieven kunnen op een warm onthaal rekenen in een oer-Holland tafereel met een molen op de achtergrond.

Grutto Grutto Grutto

Boomgaard de Kikker

Ik waag nog een aantal pogingen om een Bosrietzanger vast te leggen. Het exemplaar dat het meest meewerkt zit echter aan de verkeerde kant van het zonlicht, maar ik kan toch een aantal redelijke plaatjes schieten

Bosrietzanger

Het is een verrukkelijke ochtend. Hoewel meer mensen het idee hebben dit gebied vandaag te bezoeken, valt de drukte erg mee.

Zouwe Boezem

Ik besluit tegen tien uur terug te gaan richting huis, maar besteed nog een kwartiertje aan een Rietzanger die verstoppertje speelt in de struiken.

Rietzanger

De roep van een Koekoek klinkt luid over de rietkragen en weldra zie ik hem voorbij vliegen. Hoewel niet helemaal scherp wil ik het publiek toch niet het plaatje onthouden.

Koekoek

Ik verlaat de Zouwe Boezem en rijd langs de zonnige Lekdijk, waar een enkel schip de einder vult. Een bezoekje aan Kinderdijk levert niet de gewenste Witvleugelstern op, dus ik vertrek richting huis, waar ik even twaalf uur met een tevreden gevoel aankom. Het is een fantastisch mooi ochtendje geweest.

Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen