Noord-Limburg en Ridderkerk

Juli 2010
Oeverlibel
Oeverlibel - De Gorzen RidderkerkDe zomerperiode geeft meer mogelijkheden, naast het vogelskijken. Libellen en vlinders zijn ook leuke diersoorten om naar te kijken. Op zaterdag 3 juli ga ik met Dave van der Spoel een dagje libellen kijken - en alles wat we nog meer mee kunnen pakken - in Noord-limburg. We kammen alle aantrekkelijke gebiedjes in de buurt van Paarlo, St-Odiliënberg en Vlodrop uit op leuke soorten. De eerste plek is goed voor een Appelvink, Geelgorzen en een paartje Grote Gele Kwikstaart. De aldaar langs de Roer broedende bijeneters laten zich echter aan ons niet zien.

Weidebeekjuffer

De Roer herbergt meerdere Weidebeekjuffers en bovenstaand exemplaar laat zich redelijk goed bekijken in het aanpalende graanveldje. De kobaltblauwe kleur is wat mij het meest aantrekt in dit diertje. De volgende stop is een parkeerterrein bij een Welnesscentrum, waar een schaduwrijke beek het domein is van menige Bosbeekjuffer. We bezoeken deze plek echter voor de Bronlibel. Die vinden we daar inderdaad, maar die laat zich niet op de foto zetten. Het levert twee nieuwe soorten libellen op voor mij.

Bosbeekjuffer

De volgende plek levert weer twee nieuwe soorten op en wel de Gevlekte Glanslibel en de Azuurwaterjuffer. De waterjuffers werken goed mee, maar in de inmiddels zinderende hitte blijven de glanslibellen vliegen. Een vliegbeeld schieten valt niet mee en het lukt me dan ook niet om meer dan een matig bewijsplaatje daarvan te maken.

Gevlekte Glanslibel

Azuurwaterjuffer

Er zitten nog meer libellensoorten en van een Bloedrode heidelibel en een Koraaljuffer kan ik nog redelijke plaatjes maken. Voor de echte scherpte moet ik ze iets te veel croppen, maar je kunt niet alles hebben .....!

Bloedrode Heidelibel

Bloedrode heidelibel

Koraaljuffer

Ook hier zitten Weidebeekjuffers. Het lukt me om zowel eejn mannetje als een vrouwtje te fotograferen.

Mannetje Weidebeekjuffer Vrowuwtje Weidebeekjuffer

We besluiten nog één gebiedje te gaan bekijken. Het is een particulier bezit, dat een vijftal jaren geleden afgegraven is en opnieuw ingericht. Er zijn enkele plassen met veel libellen. Een vuurlibel laat zich alleen van veraf bekijken, maar een Zuidelijke Oeverlibel (weer een nieuwe) werkt lekker mee. Het lukt me zowel met zonlicht als in de schaduw een plaatje te maken..

Zuidelijke Oeverlibel

Zuidelijke oeverlibel

Bij een andere plas vliegt een Metaalglanslibel rond en is een Grote Keizerlibel eitjes aan het afzetten, waarbij ze goed benaderbaar is. Benaderbaar is ook een Viervlek. De Kleine Roodoogjuffer is te klein en te ver weg om goed op de foto te krijgen.

Keizerlibel

Kleine Roodoogjuffer

Viervlek

Naast de libellen, zoals een Vroege Glazenmaker, zijn er wat vlinders, zoals het Dikkopje een een apart gekleurde sprinkhaan, waarvan ik de naam niet weet. Om een uur of drie houden we het voor gezien. Het was een uitermate leuke en gezellige dag met veel nieuwe soorten voor mij.

Vroege Glazenmaker Dikkopje SprinkhaanIn de eerste vakantieweek ga ik op donderdagmorgen in de Gorzen kijken of er libellen zijn. Het is half elf en al snikheet wanneer ik de fiets pak. Langs de plas aan de Rotterdamseweg vliegen een Grote Keizerlibel, die eitjes aan het afzetten is, een aantal oeverlibellen en Grote Roodoogjuffers. Een Waterhoen ziet zich onbespied en doet zijn ding.

Grote keizerlibel

Grote Roodoogjuffer

Waterhoen

Oeverlibel

Ik rijd nog een rondje door de Gorzen en het Oosterpark. De hitte maakt het niet aangenaam, dus houd ik het na een uurtje voor gezien.


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen