Dintelse Gorzen en Tholen

11 september 2010
Dintelse Gorzen

Op uitnodiging van Dick Roos gaan Gerrit Heester en ik mee op deze zaterdag naar de Dintelse Gorzen. Ik ben hier nog nooit geweest, dus dat is altijd een prima uitgangspunt.Visarend
Visarend

We rijden naar Benedensas en parkeren daar de auto. Direct bovenaan de dijk zien we een roofvogel biddend boven het water: een Visarend! Mooie binnenkomer op deze prachtige zonnige dag.

Grote Zilverreiger

Nog genietend van de jagende Visarend, spotten we een overvliegende Grote Zilverreiger, als we net het houten bruggetje zijn overgelopen.

Kleine Zilverreiger
Lepelaars

Vanuit de kijkhut zien we Kleine Zilverreigers en in de verte vliegen een viertal Lepelaars. Een groep Knobbelzwanen durven het aan wat dichter bij te komen.

Knobbelzwanen

Paddestoel


Schorpioenvlieg

Na een kleine twintig minuten verlaten we de hut en struinen verder. We zien behoorlijk wat paddestoelen en een Schorpioenvlieg. Jammergenoeg het vrouwtje, want de mannetjes hebben een echte schorpioenenstaart.

Hooibeestje Visdiefje Oranje Zandoogje

We zien Roodborsttapuiten met jongen, Groenlingen, Putters en Kneutjes, maar niet dichtbij genoeg voor een foto. Een hooibeestje en een Oranje Zandoogje zijn gemakkelijker te verschalken, net als een langsvliegende Visdief. We steken het sluisje van Benedensas over om te kijken of we de grote groep Goudplevieren, die we over de Slikken van de Heen zien vliegen, van dichtbij kunnen spotten, maar we zien slechts een kleine groep zitten op de akker voor ons. We besluiten verder te gaan naar Tholen.
Goudplevieren

Goudplevieren

Ook op Tholen zitten aardig wat Goudplevieren in de Scherpenisse polder, die soms in mooie vluchten over komen of dan weer rustig langs de waterrand uitrusten. We kunnen niet bij de beroemde boer een klijkje nemen op het land, want daar blokkeert een mestwagen de weg. We nemen daarom de volgende afslag en besluiten naar het nieuwe scherm te lopen.

Gerrit Heester

Dick Roos

Scherpenissepolder

Scherpenissepolder

Daarna beklimmen we de dijk en vanaf hier kunnen we het gehele gebied goed bekijken. Er zijn veel ganzen en eenden, maar het aantal steltlopers is gering. Een tweetal Zwarte Ruiters zijn leuke krenten in de pap.

Kleine Vuurvlinder

De vogels zitten allemaal best ver weg, maar aan onze voeten doen meerdere Kleine Vuurvlinders zich tegoed aan de nectar van de bloemen. Daar maak ik dan maar plaatjes van. Even later probeer ik nog een Scholekster te verschalken, maar net als ik dichtbij dreig te komen, vliegt deze op.

Scholekster

Na een uurtje rond te hebben gekeken, gaan we naar het Stinkgat, waar een tweetal Casarca 's de leukste waarnemingen zijn tussen de honderden eenden en ganzen.

Paardenbijter

Een rustende Paardenbijter zorgt voor het laatste leuke plaatje en dan houden we het voor gezien. Het was een prima dag met goed weer en leuke waarnemingen. Voor herhaling vatbaar dus.


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen