Noordelijke Delta

Zaterdag 9 januari 2010Vogelwerkgroepexcursie naar de Noordelijke deltaZaterdag 9 januari was de jaarlijkse nieuwjaarstrip van de vogelwerkgroep gepland. Hoewel de weersvoorspellingen niet zo gunstig waren - vriezend weer en harde wind - stonden 13 enthousiastelingen bij het NME-centrum klaar voor een rondje Noordelijke Delta. Dat waren er toch zeven minder dan aangemeld. Eén auto deed nog een poging om van André excursielid nummer 14 te maken, maar kregen nul op request, want hij had zich verslapen. Of droomde hij misschien al van het warme Gambia, waar hij en Sander die vrijdag erop naar toe zouden gaan. Kortom de echte die-hards waren van de partij. Schrale troost: de auto die hem vergeefs probeerde op te halen scoorde wel een zeearend bij de Ventjager.
Flauwersinlaag
De andere twee auto 's bekeken intussen de Flauwers- en Weversinlagen bij Zierikzee. Al het open water was bevroren, maar er waren wel Gras- en Waterpiepers en ook Veldleeuwerikken. Regelmatig kwamen groepjes, waaronder Wulpen en Tureluurs de zeedijk overzetten om een goed plekje te vinden tijdens het hoog water. Een waterig zonnetje probeerde door het wolkendek te breken, maar kreeg weinig kans.
Flauwersinlaag
Watersnip
Op weg naar de Plompetoren van het voormalige Koudekerke (what 's in a name?) zag men (wij niet dus) een ijsvogel. Wij voegden toe aan de lijst: Middelste Zaagbekken, Dodaars, Smienten en een Watersnip, die zat te koukleumen in een greppel.
Koffie!
Bij de Plompetoren was het tijd voor een bakkie leut. Dat smaakte best, vooral omdat er tegelijkertijd een mooi vrouwtje smelleken werd gezien. Bas heeft hem hieronder in de kijker.
Koudekerke

 

Er waren Roodhalsganzen gezien bij Burghsluis, dus we reden in kolonne daar naartoe. Eerst een grote groep brandganzen afgezocht, maar uiteindelijk zat er één in een kleine groep met Rotganzen en Smienten erbij, die zich in een keurig ovaalvormig gebied tegoed deden aan het gras.
Burghsluis
De Roodhalsgans speelde kat-en-muis met mij als fotograaf en uiteindelijk kreeg ik hem niet op de plaat. De Witbuikrotgans is hieronder wel te "zien". De middelste gans achteraan showt zijn witte buik nog net.
Witbuikrotgans
 
Rotganzen
De ganzen trokken zich niet veel van ons aan, dus konden we op ons gemak een poosje kijken. De felle wind zorgde er echter wel voor dat een aantal van ons het gebeuren slechts vanuit de enigszins warme auto bekeek.

 

De volgende stop was gepland op de Brouwersdam, maar we wilden ook even bij de Karrenvelden van Scharendijke kijken of we nog een Zwarte Rotgans konden spotten. Net buiten het dorp zat een grote groep ganzen, waaronder een Kleine Rietgans. Na enig speurwerk vonden we nog een heel groepje van deze mooie ganzen.
Veld met ganzen bij Scharendijke
Omdat het begon te sneeuwen, wilde men nu toch wel naar de Brouwersdam. Wij besloten toch stiekum nog even om de hoek bij de Karrenvelden te kijken. Hier zaten behoorlijk veel ganzen en Smienten. Niet iedereen had het geduld en weldra waren we dan ook een auto kwijt, die we later op de dam weer terug vonden.
Karrenvelden
Op de Brouwersdam hoopten we op de al reeds geruime tijd aanwezige Zwarte Zeekoet. Een eerder bericht dat deze opgegeten zou zijn door een zeehond bleek niet waar te zijn. Na enig speurwerk konden we het beest allemaal mooi bewonderen. Hieronder een aantal van de leukste plaatjes. Wel uit de hand geschoten, dus niet al te kritich kijken.
Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet
Zwarte zeekoet
Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet

Er zat ook nog een IJsduiker, maar die bleef op afstand, hoewel hij met de scoop goed te zien was. Ook waren er Steenlopers, Zilver- en bontbekplevieren, Paarse en Bonte Strandlopers en Scholeksters volop aanwezig, maar fotograferen heeft met zo 'n excursie nu eenmaal geen prioriteit. Toch nog enkele plaatjes.

Bonte strandlopers
Bonbekplevier
Hieronder nog een voorbeeld van afgelopen week ter illustratie hoe tam de Steenlopers kunnen zijn.
Steenloper

Vanaf de Brouwersdam verkenden wij nog even de omgeving van de Punt. Huib vond het vooral leuk om daar zijn bus te laten slippen op de spiegelgladde parkeerplaats, maar verder zagen we niet veel.
De Punt
Vogelwerkgroep
Hier vandaan reden we naar de haven van Stellendam. Hier bleek het één ijsbaan te zijn. Met grote moeite bleven we op de been en even leek het erop dat de auto weg zou glijden vanaf het talud, maar gelukkig kregen we de wagen weer op het juiste spoor.
De haven van Stellendam
We spotten nog een mooi mannetje Nonnetje (klinkt eigenlijk best gek) en keerden huiswaarts. Het was inmiddels gaan sneeuwen. We zagen onderweg nog een mannetje Blauwe Kiekendief, maar dat was de laatste mooie waarneming. De hut de Zeearend lieten we voor wat het was, want de stuifsneeuw werd steeds heftiger. Rond half vijf waren we weer thuis. het was ondanks de gure wind toch een erg leuke dag!Terug naar de homepage