TIENGEMETEN

Zaterdag 19 september 2009Zonsopgang boven het haringvliet
Zonsopgang boven het Haringvliet
 Zaterdag 19 september ging ik met Gerrit Heester en een viertal vogelaars van de Zwijndrechtste VWG mee naar Tiengemeten. Om 08.00 uur stonden we op de pont en genoten van het heerlijke frisse weer en de zonsopgang.
Kleine Vos
We waren de eerste bezoekers op het eiland en we liepen op ons gemak de meest oostelijke plas rond. Naast pijlstaarten, smienten, wintertalingen, slobeenden en tafeleenden spotten we een zomertaling. De mooiste waarneming was de velduil die plotseling opvloog vanaf een plaats die we net gepasseerd waren. Het was rustig met steltlopers, waarvan een oeverloper en een witgat aanvankelijk de enige waren. Wel zagen we een kleine vos in een prachtig vers kleed. Verderop bleken erg veel oranje luzernevlinders rond te vliegen. Die wilden eerst helemaal niet meewerken voor een foto, maar toen het wat warmer werd kon ik er toch een aantal keren een plaatje van schieten. Zittend deden ze echter niet eenmaal hun vleugels open jammergenoeg.
Oranje luzernevlinder

Tiengemeten
De zon ging de eerste uren schuil achter hoge sluierbewolking waardoor alles er aanvankelijk nogal nevelig uitzag. We zagen enkele bonte strandlopers en bontbekplevieren die gezelschap hadden van een drieteenstrandloper. Die werd nog even ter discussie gesteld voordat hij definitief zijn etiket kreeg. Tegen een uur of twaalf begon de zon de overhand te krijgen en werd het meteen warmer. Meer en meer vlinders begonnen te vliegen. Ik had nog nooit zoveel oranje luzernevlinders bij elkaar gezien, maar er vlogen ook veel Icarusblauwtjes.
Icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Een aantal paapjes lieten zich via de telescoop mooi bekijken, maar kwamen niet dichtbij genoeg voor een foto. We deden het lekker kalm aan, dronken wat koffie met een lekkere XL-koek erbij die Gerrit ronddeelde. Ondanks mijn eigen maatje M, smaakte de XL prima. Nog meer van dit soort flauwe grappen werden over en weer gemaakt. De leukste was wel die Gerrit over Ron maakte toen er een vlieg op Ron 's hoofd zat. "Er zit een st-RON-tvlieg op je hoofd, die past het best bij je naam", aldus Gerrit. Ik was deze niet niet erg scherp wat grappen betreft, want af en toe viel het kwartje niet. Waarschijnlijk omdat ik niet gewend ben dat anderen ook grappen kunnen maken!

Guldenroede
Cichorei
Er stonden veel guldenroedes en ook de cichorei stond mooi in bloei. We wilden de pont van twee uur halen, dus we lieten het bij het ene oostelijke rondje. Voor we de pont opzochten zette ik nog eenmaal een oranje luzernevlinder op de plaat en daarna liepen we naar de haven, waar de pont weldra arriveerde.
Oranje luzernevlinder
Gerrit en Hans
Haven van TiengemetenTerug naar de homepage