TIENGEMETEN

Goede Vrijdag - 10 april 2009Tiengemeten
Tiengemeten anno 2009
 Omdat een eerder gemaakte afspraak om te vogelen niet doorging besloot ik om eens te gaan kijken op het eiland Tiengemeten. Dit eiland is recentelijk geheel op de schop gegaan om er een natuurgebeid van te maken, dat beheerd wordt door natuurmonumenten. Ik was om 08.15 in Nieuwendijk en werd samen met twee andere vogelaars met het kleine pontje overgezet.
Pontje naar Tiengemeten
Het haventje van Tiengemeten met de Marguerita Hoeve, nu ingericht als informatiecentrum van Natuurmonumenten
 

Vervallen schuur
De boeren van het eiland zijn vertrokken en er resten alleen nog wat vervallen schuren en boerderijen, die deels een nieuwe bestemming krijgen. Het eiland bestaat uit drie onderdelen: Weemoed, Weelde en Wildernis. Weemoed bestaat uit cultuurhistorische polders, Weelde uit een overstromingsvlakte en bij Wildernis gaat het getij voor een groot deel bepalen hoe de natuur eruit gaat zien.
Hieronder ziet u een deel van Weelde
Weelde

Vogelkijkscherm
Er zijn twee kijkschermen en twee vogelkijkhutten op het eiland van waaruit men de vogels ongestoord kan gadeslaan. Boven het zicht vanuit het scherm op weemoed. Onder de vogelkijkhut en het uitzicht naar het zuiden. Vanuit de vogelkijkhut kun je ook het natuurkampeerterrein overzien, dat zich bevindt aan de oostzijde van het eiland
Vogelkijkhut
Uitzicht vanuit de hut
Natuurkampeerterrein

Graspieper Tapuit Kokmeeuw Veldleeuwerik Brandgans

Natuurlijk kwam ik vooral voor de vogels. Die waren er volop. Van een achteruitgang van de veld-leeuwerik was op Tiengemeten niet veel te bemerken, want de een na de ander maakte luid zingend een zangvlucht en scharrelde tussendoor naar voedsel of wellicht een goede nestplek op de grond. Er waren ook veel brandganzen in het gebied en ook de roofvogels lieten zich niet onbetuigd. Meerdere bruine kiekendieven en één blauwe deelden het luchtruim met een aantal buizerds en een torenvalk. Voor de grutto 's is dit gebied ook een waar paradijs en er waren er dan ook veel aanwezig.


Bruine kiekendief

Veldleeuwerik
Grutto

Brandganzen

Leuke waarnemingen waren een rouwkwikstaart en een tweetal zwartkopmeeuwen. Ook waren er al best veel gele kwikstaarten, die vooral rondom de kudden met Schots Hooglanders hun kostje bij elkaar probeerde te scharrelen. De Schotse Hooglanders moeten het gebied open houden met hun gegraas. Het zijn leuke beesten om op de foto te zetten.

Kauw Grauwe gans Zwartkopmeeuw Buizerd Gele kwikstaart

Schotse Hooglander

Schotse Hooglanders

Schotse hooglanders

Ik maakte een wandeling van vier uur, waarbij ik de rode en de gele route combineerde. Het weer was prima, de temperatuur goed en de tien kilometer lopen was echt geen straf in een gebied met zoveel vogels. De gebieden Weelde en Weemoed heb ik zo goed kunnen bekijken, Wildernis houd ik voor een volgende keer.

Aalscholvers

Canadese Gans Knobbelzwaan

Madeliefjes

Ik bracht nog even een bezoekje aan het informatiecentrum, terwijl ik wachtte op de veerpont die mij weer op het vaste land zou brengen. Om half twee was ik weer in de Hoeksche Waard na een prima voettochtje.

Marguerita Hoeve

Windmolentje

Veerpont


Terug naar de homepage