Vogels kijken in de voorjaarsvakantie

25 - 27 - 28 februari 2008

Maandag 25 februari besloot ik vanwege het mooie weer op de fiets vogels te gaan kijken. Natuurlijk nam ik mijn fotospullen mee. Via het Oosterpark kwam ik in Rijsoord en volgde vandaar het fietspad naar H.I. Ambacht. Hier zaten een aantal pimpelmezen en een koolmees in de bomen langs het fietspad.
Koolmees
Koolmees
 
 
Pimpelmees
 
 
Pimpelmees
 
Bij het Waaltje zaten o.a. Fuut, Dodaars, Buizerd en Groene Specht, maar geen van de vogels had zin in poseren. De volgende stop was de PSA, het nieuwe park langs rijksweg 16 tussen Ambacht en Zwijndrecht. Een kuifeend bleef rustig zitten, maar de aalscholver bleef op afstand en dook regelmatig onder, alvorens op de wieken te gaan.
Kuifeend
Kuifeend
 
Aalscholver
 
Aalscholver
 
Vanaf het viaduct bij Kijfhoek zag ik diverse kauwtjes op het rangeerterrein. Een Grote Gele Kwikstaart liet zich even zien bij de bebouwing van Kijfhoek , maar kwam niet voor de lens.
Kauw
 
Kauwtje bij Kijfhoek
 

Het Develbos is grotendeels op de schop gegaan en ligt er weinig aantrekkelijk bij. De nieuw gegraven plas herbergde wel een flink aantal eenden, maar gezien het tegenlicht liet ik het al gauw voor gezien. Niet slim wellicht, want later zag ik op waarneming.nl dat er drie zomertalingen waren gemeld. Langs de Devel zaten diverse rietgorzen en een paartje torenvalken vloog gezamenlijk rond.
Ik ging verder richting Gaatkensplas. In Heerjansdam had ik nog een buitenkansje in de vorm van een overvliegende ijsvogel. Bij de Gaatkensplas aangekomen ontdekte ik al snel dat de Buffelkopeend achter op de plas zat. Na enige tijd kwam hij toch redelijk in de buurt en kon ik onderstaande foto maken.

Buffelkopeend
 
Buffelkopeend
 

> Terug naar de top

Smienten
Dinsdag regende het en boog ik me over de belastingaangifte. Woensdagochtend besloot ik in de Hoeksche Waard rond te kijken. Er stond een flinke wind en in het Oudeland van Strijen waren de ganzen en eenden, waaronder veel smienten behoorlijk onrustig.
Smient
 
Smient
 
Zwaan
 
Zwaan
 

> Terug naar de top

Donderdag 28 februari besloot ik de gehele dag te gaan vogelen. Het was rustig weer met weinig wind en de thermometer in de auto gaf 's middags zelfs 12 graden aan. Allereerst even gekeken bij de Strypse Kreek in Rockanje. Een leuk, nieuw ontwikkeld gebiedje dat o.a. Rouwkwikstaart opleverde, naast Witgat, Witte Kwikstaart, Wulp, Kievit, Goudplevier en diverse eendensoorten.
Strypse Kreek
 
Strypse Kreek
 
Hierna het Quackjeswater bezocht met vooral veel Lepelaars, Aalscholvers en Kuif- en Tafeleenden. Een paartje Canadese Ganzen liet het allemaal slapend aan zich voorbij gaan.
Canadese Ganzen
 
Canadese Ganzen
 
Het interessants was echter nog wel het parkeerplaatsje bij de ingang van het Quackjeswater met Putter, Vink, Grote Bonte Specht, Groene Specht, Roodborst, Boomkruiper, Goudhaan, terwijl ook een goudvink zich liet horen.
Roodborst
 
Roodborst
 
De volgende stop was vogelkijkhut 't Kiekgat in Stellendam. Geen Cetti 's zanger helaas en ook de plas was zo goed als uitgestorven. Er dobberden alleen wat Grauwe Ganzen en een vrouwtje Blauwe Kiekendief zat rustig op een veldje. De buitenhaven van Stellendam leverde aardig wat steltlopers op, maar het zat allemaal veel te ver weg om er een goede foto van te maken. Dan maar op zoek naar Roodhalsganzen. Bij Goederede zat een grote groep Brandganzen, gemengd met Kolganzen en Grauwe Ganzen, maar er was geen Roodhalsgans te bekennen.
Kolganzen
 
Kolganzen
 
In de Koudenhoek bij Ouddorp was het dan eindelijk raak. Bij de tweede keer dat ik een grote groep Brandganzen met de telescoop afzocht liepen er plotseling drie exemplaren achter elkaar door het beeld. Toen de groep door twee wandelaars in het veld werd verstoord, gingen ze massaal op de wieken.
Koudenhoek bij Ouddorp
 
Ganzen bij Koudenhoek
 
Volgende en laatste stop was de Brouwersdam. Hier lieten enkele steltlopers zich van dichtbij op de foto zetten, nadat ik er al schuivend stukje voor stukje naar toe gekropen was. Erg leuk om te zien dat ze nauwelijks verstoord raken wanneer je rustig blijft zitten en langzaam beweegt. De bontbekplevier spiegelde leuk in het water.
Bontbekplevier
 
Bontbekplevier
 
Bontbekplevier
 
Een jong exemplaar
 
Drieteenstrandloper
 
Drieteen of één-been-strandloper?
 
Paarse Strandloper
 
Paarse Strandloper
 
Zilvermeeuw
 
Zilvermeeuw
 
Het was een leuke dag met genoeg mogelijkheden tot fotograferen. Een zeehond, één van de ruim 40 die ik op de zandbanken voor de kust telde, liet zich nog kortstondig vlak voor me zien. Nadat hij was ondergedoken bleef hij echter uit zicht. Tijd om naar huis te gaan dan maar.

> Terug naar de top