Een dagje in de delta

2 januari 2008

Ganzen
Kolgans tussen de rotganzen bij Goedereede
 

Dick Roos, Gerrit Heester en ik gingen op deze dag vogelskijken in de delta. Het was rond het vriespunt en er stond een gure wind. De lucht was bewolkt, maar zo af en toe kwam toch de zon erdoor.
We bezochten eerst het Quackjeswater in Rockanje. Leukste waarnemingen waren de Groene Specht en de Goudvink. Helaas beide alleen op gehoor. We bezochten daarna de polders bij Goederede in de hoop een roodhalsgans te vinden. Na een lekker "bakkie" koffie zagen we redelijk grote aantallen brandganzen, kolganzen, rotganzen en grauwe ganzen, maar niet de gewenste roodhals. Wel zagen we nog een exoot: de indische gans.

Zilverplevier
Zilverplevier bij de Brouwersdam
 

Na de polders van Goederede kwamen we op de Brouwersdam. Altijd leuk in de winter, met grote aantallen watervogels voor de dam. De strook onderaan de dam heeft een grote aantrekkingskracht op steltlopers, die allerlei voedsel tussen de drooggevalen delen vinden. We zagen o.a. zilverplevieren, drieteenstrandlopers, paarse strandlopers, bontbekplevieren, steenlopers en scholeksters.

Drieteentjes
 
Drieteenstrandlopers
 

We zagen ook nog twee meeuwen met een afwijkende pootkleur, die we determineerden als geelpootmeeuwen. Altijd leuk natuurlijk.
Geelpootmeeuw
De eerste geelpootmeeuw
 
geelpotmeeuw
 
en de tweede geelpootmeeuw
 

 

Er waren ook erg veel eidereenden, waarvan de mannetjes in een prachtig kleed waren.
Eidereend
Eidereend
 
Eidereend
 
Even de vleugels strekken
 

 

Ook leuk waren de verschillende zeehanden die rondzwommen.
Zeehond
Twee grappige zeehonden
 
Zeehond
 
Lekker zwemmen bij -1º Celcius, brrr....!
 

 

Tenslotte bezochten we nog Plan tureluur en wat inlagen op Schouwen- en Duiveland. Het was inmiddels zwaar bewolkt geworden en weldra kwam er wat motsneeuw uit de lucht. Onderweg kwamen we nog deze koukleumende kleine zilverreiger tegen.
Kleine zilverreiger