Nieuwjaarsexcursie vogelwerkgroep

Zaterdag 3 januari 2015


Nieuwjaarsexcursie 2015

Zaterdag 3 januari is de traditionele nieuwjaarsexcursie van de vogelwerkgroep. Doel dit keer: de Flevopolder en omgeving. Dit doel wordt ingegeven door het voorspelde slechte weer, waarbij het in de genoemde regio nog te doen zal zijn. Ondanks pogingen van een enkeling om via de mail op het laatste moment nog de boel naar de zondag, waarop beter weer wordt voorspelt, te verplaatsen, blijven we vasthouden aan de zaterdag. Volgens mijn baas luidt de wet van Mom (waarmee hij mij bedoelt): "Niet tornen aan reeds gecommuniceerde afspraken. Dat levert altijd nieuwe problemen op (en in dit geval afzeggingen van anderen)". Ikzelf wil de gok best wagen en meld me dus niet af. Daar krijg ik geen spijt van, het levert in ieder geval een nieuwe soort op.


Grote Zeeëend

Grote Zeeëend
Grote Zeeëend
Grote Zeeëend
Grote Zeeëend

We verzamelen bij het NME om 08.30 uur. Ik rijd zelf en in de auto zitten verder Gerrit Heester, Dick Hörters en Frank Regeer. Hetzelfde groepje dus als een jaar geleden toen Frank reed. We vertrekken met 11 man in drie auto 's richting Pampushaven bij Almere. Daar aangekomen regent het en het waait behoorlijk hard. We zien veel Kuifeenden, enkele Grote Zaagbekken en nog wat andere soorten, maar niet de beoogde Grote Zeeëend. We zitten allemaal al in de auto en net als ik aan wil sluiten, roept Frank dat hij de zeeëend ziet. Het dier duikt veelvuldig onder, maar we kunnen hem allemaal mooi bewonderen en ik schiet van grote afstand wat plaatjes. Hierboven de - erg gecropte - resultaten.

Topper

Topper

De volgende stop is wat verderop langs de dijk langs het IJsselmeer. Overal zitten veel Kuifeenden en hier zien we onze eerste Toppereend, die hier in het centrum van de foto met zijn kop in de veren zit. Een eindje verderop proberen we bij de kruising met de Knardijk bij de vogelkijkhut een Pallas Boszanger uit de bosjes te kijken. Hoewel wij zelf al met 11 paar ogen zijn en er nog slordige 5 of 6 paar extra staan te posten, lukt het niet hier resultaat te boeken en we gaan dan ook verder langs de Knardijk naar het bezoekerscentrum waar we een sanitaire stop maken en tegelijkertijd wat koffie drinken. Wel uit onze eigen meegebrachte thermosflessen natuurlijk.

Op weg naar de kleine Praambult spotten we een Smelleken en bij de bulten zelf zien we alleereerst een vos, maar daarna volgen Ruigpootbuizerd, twee Zeearenden, Raven en een Havik. Allemaal ver weg en niet "plaatbaar". Ook niet plaatbaar zijn de grote groepen Kievitten en Goudplevieren, die in prachtige slierten stippelwolken vormen. Het groengrijze decor van "De Nieuwe Wildernis" wordt verder gevormd door honderden Edelherten en paarden, die rustig grazend in grote aantallen de horizon bevolken.

Krooneenden

Mannetje en vrouwtje Krooneend

Inmiddels is de middag al half verstreken en wordt het al wat donkerder als we richting Biddinghuizen rijden waar we de Kleine Topper hopen te vinden. We zien enorme groepen Kuifeenden langs de dijk van het Randmeer en bij de door ons beoogde plek zien we al snel wat Krooneenden, waarna al snel een Topper wordt gevonden.

Kijkers

Yvonne

Hans van Os

Jaap Nispeling

We struinen de honderden Kuifeenden af, waarbij iedereen een duit in het zakje doet. Een anoniem blijvende kijker doet dit geheel gecamoufleerd vanonder de bontmuts, Hans doet het vanuit de auto van een merk en type dat Gina volgende maand ook af kan halen en Jaap als altijd met zijn camera en lens met zonnekap in de aanslag. Jaap vindt "het licht ideaal en anders gooit hij gewoon de ASA omhoog" aldus zijn gevleugelde uitspraak.

Kleine Topper

Kleine Topper

Sander, kien als altijd, weet de Kleine Topper te lokaliseren, die als de spreekwoordelijke speld in een hooiberg is verstopt . Knap gevonden en daardoor kan ik een nieuwe soort bijschrijven. Ik maak een bewijsplaatje en daarna houden we de plek voor gezien.

We rijden nog naar een plek voor Zwanen. We zien ze van grote afstand zitten, een gemengde groep met Knobbel, Kleine en Wilde Zwanen. Ik trakteer iedereen op een betonwafel. Wie niet weet wat dit is, raad ik aan een pak stroopwafels een volle dag in een ijskoude kofferbak te leggen en die daarna te consumeren. Alleen aan te raden overigens voor mensen met een goed gebit of een goede tandartsverzekering.

Tenslotte rijden we nog naar Elburg, waar we in de schemering in een weiland naast twee Grote Zilverreigers een Koereiger zien zitten . Daarna zetten we koers richting Ridderkerk waar we om zes uur arriveren. We kunnen terugkijken op een grauwe, maar geslaagde dag met mooie en voor sommigen zelfs nieuwe soorten en uiteindelijk viel het ook nog mee met de regen.


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Meer reisverslagen