De Kleine Klapekster

Een dagje vogelen op 1 juni 2013


Kleine Klapekster

Na lange tijd ga ik weer eens met Gerrit Heester en Dick Hörters op pad. Zonder vaste plannen haal ik 's ochtends eerst Dick op en daarna Gerrit, die voorstelt vanwege de opgegeven mist aan de kust, naar de Groene Jonker bij Zevenhoven te gaan.


Kleine Klapekster

Gerrit weet de weg, tenminste de navigatie op zijn smartphone. Toch komen we eerst op de verkeerde plek en dan pas ziet Gerrit dat ik ook een navigatiesysteem in de auto heb. Om batterijen te sparen gebruiken we die. Dat had ik zelf ook kunnen verzinnen natuurlijk. Bij de Groene Jonker aangekomen is het bar koud. Dick slaat eerst de plade uit de auto over zijn rug en trekt daar zijn jas overheen aan. Hij lijkt nu een beetje op een Dromedaris, maar het is lekker warm. Ikzelf doe mijn fototas op mijn rug, ook meer vanwege de warmte die het oplevert, want vanwege de wind, het donkere weer en de kou laat ik de gehele wandeling de camera in mijn tas.

Het is een prachtig gebied dat veel Rietzangers, een paar Snorren, 4 soorten zwaluwen, Zwarte Stern en een heel scala aan eendensoorten oplevert. De Gierzwaluwen vliegen laag over en scheren soms vlak langs je hoofd. Ook Lepelaars vliegen laag over, maar het is me te donker om de camera te pakken.

Na afloop besluiten we naar polder Waverhoek te rijden in de gemeente Ronde Venen, waar deze polder plasdras is gemaakt. Hier horen we vaag de geluiden van het Kleinst Waterhoen, maar erg duidelijk is het allemaal niet. Dat ze er wel zitten bevestigen een aantal andere vogelaars. We zien nog wel een Kleine Strandloper in zomerkleed als een krent in de pap, maar kunnen de beloofde Stelkluten niet vinden totdat Gerrit opeens ons een blik in zijn - toch wel een stuk betere - telescoop gunt. Ik zie door de zoeker een Stelkluut, die ik daarvoor al in mijn eigen kijker had gezien, maar niet had herkend. Te weinig vogelkwaliteiten of toch ooit maar eens een betere telescoop aanschaffen? Het laatste zit er voorlopig niet in.

Kleien Klapekster

Kleien Klapekster

Kleine Klapekster

We komen twee dames tegen uit Capelle aan de IJssel die Gerrit kennen. Zij maken Gerrit warm voor een kijkje bij de Kleine Klapekster, maar ik doe alsof ik daar helemaal geen zin in heb. Dat dit niet waar is, begrijpen Gerrit en Dick ook wel, maar of de dames dat door hebben? We reizen af richting Rijnsburg, waar we al snel bij Elsgeest de juiste plek hebben gevonden. In een rommelig stuk land waar o.a. bloemen worden gekweekt met een paar bosjes en veel paaltjes vinden we de Kleine Klapekster. Deze speurt steeds vanaf een volgend paaltje de omgeving af naar eten. Het lukt me om een aantal plaatjes te maken, zonder het beest en de andere vogelaars te storen. Ik blijf daarbij wel iets te ver weg om echt mooie plaatjes te maken, maar dat is dan maar zo.

Met een nieuwe soort voor Nederlands in de pocket sluiten we deze leuke vogeldag af. Op de terugweg rij ik meerdere keren ondanks of dankzij de navigatie fout. Of komt het door de hectische weken die ik achter de rug heb? Een andere reden zou kunnen zijn dat ik iets te veel praat onder het rijden, maar gelukkig maakte ik daar zelf een opmerking over en was daarmee de anderen te vlug af. Uiteindelijk zitten we op de goede weg en even vijf uur zijn we weer thuis in Ridderkerk.


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Meer reisverslagen