Voorjaarsvakantie

maart 2011
Kleine Zwanen

Kleine Zwanen langs de Reugtweg in de Biesbosch. Op de achtergrond o.a. een deel van een groep van ± 250 Kramsvogels en veel Kieviten.Biesbosch

Na een druilerig eerste weekeinde van de voorjaarsvakantie knapte het vanaf maandag op en op woensdag 2 maart brak de zon goed door. Bij de Kop van het Land steek ik met het veer over en rijd zuidwaarts over de doodlopende Deeneplaatweg. Ik heb de weg een goed uur voor mij alleen. Wat vogels, het wuivende riet en een voorbijtjoekende rijnaak zijn de enige bewegende onderdelen in het landschap. Heerlijk rustig dus.

Rijnaak

Kuifeenden

Het is nog behoorlijk koud en tel de fikse verkoudheid die ik opgelopen heb erbij op en je kunt je voorstellen dat de tranen me uit de ogen lopen als ik door de telescoop probeer te kijken. Ook de kuifeenden zoeken de beschutting van een strekdam op. Op de achtergrond stroomt de Merwede eindeloos richting zee.

Blik op de Merwede

Grauwe Gans

Weinig vogels laten zich van dichtbij zien. Alleen wat Grauwe Ganzen kijken nieuwsgierig op de auto neer.

Paard
Paard

Het gebied tussen de Bandijk en de Witboomkil is de laatste jaren een natuurontwikkelingsgebied en staat voor een groot deel onder water. Rijk aan vogels, maar door de grootte niet zo overzichtelijk. Grazende paarden vallen beter op in het open landschap.Knotwilg


De Biesbosch is een nationaal park waar de knotwilg een dominerende rol speelt in het landschap. Typische vogels voor dit landschap zijn de Buizerd en de Aalscholver.

Buizerd

aalscholver

Via Werkendam rijd ik terug naar Ridderkerk met een handvol leuke waarnemingen in de pocket, maar vooral met veel voldoening. Het prachtige weer doet mij zelfs de verkoudheid vergeten.
Kuif-, Tafel en Wilde Eenden

Donderdag 3 maart ga ik op stap met Dick Roos, die ik op het laatste moment pas te pakken krijg. Hij is direct warm te krijgen voor een vogeltochtje naar het Zeeuwse en dus doen we het rondje dat ik 17 februari maakte een keertje over.

Kievit

Het is vooral een gezellige dag met mooi weer en leuke waarnemingen. We zien veel waterwild, zoals alle drie de Zaagbekken, waaronder een mooi mannetje Nonnetje. Ook de duikeenden zijn goed vertegenwoordigd. Goed opletten van Dick levert een mooie Slechtvalk op de grond op en een Roerdomp in paalhouding. Van fotograferen komt niet zoveel, maar een Kievit laat zich nog mooi vereeuwigen.

Roerdomp

Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen