Rome 2015

vrijdag 16-10 | zaterdag 17-10 | zondag 18-10 | maandag 19-10


Stadsgezicht over Rome

Vrijdag 16 oktober. Na het bezoek aan Glasgow is dit het volgende voetbaluitje met mijn vrienden Han, Piet en Sjaak. Ditmaal een bezoek aan Rome en de wedstrijd AS Roma tegen Empoli. Ik kan een dagje vrij plakken aan de herfstvakantie, zodat we vier dagen naar deze prachtige stad kunnen. Het weer zit mee, het is gezellig, Roma wint en met het Italiaanse eten is niets mis. Kortom genieten!


Vertrekhal Rotterdam Airport

Gina brengt Piet, Han en mij weg naar Rotterdam-The Hague Airport waar we Sjaak treffen die net voor ons is gearriveerd. We hebben tijd genoeg voor een kop cappuccino, waarna we snel kunnen boarden en in twee uur tijd naar Rome vliegen.

appartement in Rome aan de

Op de luchthaven van Rome moeten we even wachten op onze taxi naar het appartement, maar voor het middaguur hebben we het appartement aan de Via Annia bekeken, de rekening betaald en de sleutels in onze zak.

OP weg naar het Colosseum

Colosseum

De kaart raadplegen voor het Colosseum

Het appartement heet Colosseo Apartment en je raadt het al, het ligt vlakbij het Colosseum. We gaan eerst op kaartjes uit en we kijken op het door ons gekregen kaartje hoe we daar het beste kunnen komen.

Metro bij het Colosseum

We besluiten op met de metro te gaan en duiken achter het Colosseum het metrostation in waar we de metro pakken. Ons doel is de AS Roma Store in de buurt van het metrostation Termini. We stappen uit op het Piazza del Cinquecento. De Italiaanse namen klinken lekker mediterraan en versterken het vakantiegevoel dat ik al snel te pakken heb.

AS ROMA Store

AS ROMA Store

We hebben de ROMA Store redelijk snel gevonden en kopen vier kaartjes voor minder dan een kwart van de kosten voor de wedstrijd van Real Madrid destijds. Nu zitten we voor weinig geld ook nog naast elkaar.

In een zijstraat vinden we een restaurant annex lunchroom waar we allemaal een broodje nemen. De chips die we erbij krijgen laten we ons net als de broodjes goed smaken.

Colosseum

Colooseo Apartment

We nemen de metro weer terug en gaan even naar het appartement. We besluiten tot een eerste verkenning van de stad en raadplegen de kaart. Han is al meerdere keren in Rome geweest, dus dat maakt het allemaal gemakkelijker.

De Via dei Fori Imperiali is niet te missen. Hij voert vanaf het Colosseum langs het Fora del Traiano en langs het kolossale monument voor Vittorio Emmanuel II, de eerste koning van het verenigde Italië. Het gebouw is van wit marmer en de meningen over de schoonheid zijn nogal verdeeld. Eén van de bijnamen voor het monument is de bruidstaart, maar er zijn ook die minder flatteus zijn.

Nog iets dat we gaan regelen is een tochtje op de fiets door de stad. We willen dat morgen gaan doen, en de organisator zit op de Via Cavour, een zijstraat van de Via dei Fori Imperiali. We kunnen reserveren, dus nu ook dat is geregeld, kunnen we met een gerust hart de stad ingaan.

Van het forum en de markten van Trajanus, die keizer was van het het jaar 98 tot 117 na Chr. zijn nog steeds restanten over. Ze lagen op de verbinding van de Capitolijn en de Quirinaal, de belangrijkste twee heuvels van de zeven waarop Rome is gebouwd..

Er zijn honderden, zoniet duizenden gebouwen in Rome, die allemaal het forograferen waard zijn. Velen zijn keurig onderhouden of gerestaureerd.

De zuil van Trajanus is een 29,78 meter hoge zuil bestaande uit totaal 29 blokken marmer met een doorsnee van 3,70 m, 8 voor de basis, 19 voor de zuil zelf en 2 voor de top met een gewicht van 55 tot 77 ton per stuk. Binnenin is een wenteltrap van 185 treden, die naar het platform boven op de zuil leidt. Er zijn 43 nauwe gleuven aangebracht voor de lichtinval. Op de zuil is spiraalsgewijs een ca. 200 m lang fries aangebracht waarop, als een soort doorlopend stripverhaal, de veldtochten van Trajanus in Dacië zijn afgebeeld. (Bron: Wikipedia).

Sjaak Blaak

Markten van Trajanus

De markten van Trajanus

Monument van Vittorio Emmanuel II

Monument van Vittorio Emmanuel II

Monument van Vittorio Emmanuel II

Monument van Vittorio Emmanuel II

Graf van de "Onbekende Soldaat".

Monument van Vittorio Emmanuel II

Ruiterstandbeeld van koning Vittorio Emanuel II.

Monument van Vittorio Emmanuel II

Zicht over het plein voor het monument met op de achtergrond de markten van Trajanus,

Monument van Vittorio Emmanuel II

Monument van Vittorio Emmanuel II

De markten van Trajanus

De markten van Trajanus

Forum van Trajanus met de zuil van Trajanus links van het midden

Forum van Trajanus met de zuil van Trajanus en de kerk van Santa Maria di Loreto.

Monument voor Vittorio Emanuel II

Basiliek van Santa Maria in Aracoel

Basiliek van Santa Maria in Aracoel

Basiliek van Santa Maria in Aracoeli achter het monument van Vottorio Emanuel II op de Capitolijn.

Piazza Venezia

Piazza Venetia met het monument op de achtergrond.

Dan is het tijd voor het leggen van een kaartje en een drankje (in willekeurige volgorde). Op de hoek van de Via dei Fori Imperiale en de Via Cavour zijn een aantal leuke terrasjes en al snel zit ik achter een glas cola en spelen we in de samenstelling Ajax - Feijenoord. Dat laatste woord kan je hier na de laatste wedstrijd tussen AS Roma en Feijenoord beter niet hardop zeggen. We vermaken ons daar tot de zon al laag staat en plotseling achter de oude Romeinse gebouwen verdwijnt.

We gaan terug naar het appartement en passeren het Colosseum en de Arco di Constantino.

Santa Maria

Han weet een wijk met leuke restaurants en daar gaan we 's avonds eten. We wandelen westwaarts, steken de Tiber over via de Ponte Palatino en belanden op een terras met uitzicht op het Piazza de Maria in Trastevere met de gelijknamige basiliek. Waar de anderen voor een pizza gaan, ga ik voor een entrecote, die me prima bevalt. Het is al behoorlijk laat als we terug zijn in het appartement. Ik slaap deze keer alleen op een kamer. Des te beter, want dan houd ik ook niemand uit zijn slaap.

vrijdag 16-10 | zaterdag 17-10 | zondag 18-10 | maandag 19-10 | >>Terug naar de homepage | Meer reisverslagen