Ridderkerk - najaar 2020

Vogels en natuur dicht bij huis

Visarend in Crezéepolder, Ridderkerk

Als ik na de zomervakantie een aantal weken nauwelijks mobiel ben, probeer ik dicht bij huis toch zoveel als het kan buiten te zijn. een ontmoeting met een jagende Visarend is dan een buitenkansje.


Hans Mom is bij de Crezéepolder in Ridderkerk

Ooievaar boven de Crezéepolder in Ridderkerk

Wezel bij de Crezéepolder in Ridderkerk

Wezels bij de Crezéepolder in Ridderkerk

Halverwege de Oostmolendijk is een afrit waar ik veel te vinden ben. Stoeltje naast de auto, telescoop erbij en een thermoskan met koffie zorgen ervoor dat ik het al naar mijn zin heb. Op zaterdag 19 september is het mooi zonnig weer en houd ik het een groot deel van de dag vol. Wanneer een paartje ooeivaar overvliegt, kan ik deze foto van een van de twee schieten. Nog leuker is het als ik 's middags met wat andere vogelaars aan de praat ben , waaronder Matthieu Plaisier en zijn broer Rutger. Matthieu ziet opeens op de afrit twee wezeltjes. De beestjes zijn heerlijk aan het spelen en ik weet er wat plaatjes van afstand van te schieten. Nooit eerder gezien in Ridderkerk.

Dagpauwoog in tuin in Ridderkerk

Klein Koolwitje in tuin in Ridderkerk

Heidelibel in tuin in Ridderkerk

Akkerhommel in tuin in Ridderkerk

Zondag 20 september zit ik gezellig met Gina in onze tuin van het heerlijke weer en een kop cappuccino te genieten. We hebben een flinke budlea in de tuin staan die veel aantrekkingskracht op vlinders en insecten heeft. Zo zijn er een Dagpauwoog, een Klein Koolwitje en een Akkerhommel van de nectar aan het snoepen. Een heidelibel , waarschijnlijk een steenrode, zit op de hoek van de schutting.

Visarend in Crezéepolder, Ridderkerk

Visarend in Crezéepolder, RidderkerkVisarend in Crezéepolder, RidderkerkVisarend in Crezéepolder, Ridderkerk

Op 23 september neem ik mijn plekje op de Oostmolendijk weer in. Er is in de afgelopen weken meerdere keren een Visarend gezien, maar ik viste steeds achter het net. Even na 11:00 uur zie ik zeker een kilometer verderop een roofvogel boven kinderdijk. Als ik de telescoop erop zet , zie ik dat het een visarend is. Helaas nog ver weg. Na een aantal duiken zie ik hem mijn kant op wapperen en in no time is hij boven de Crezéepolder aan het jagen. Hij gaat zelfs recht voor mij staan bidden (zie foto bovenaan dit verslag). Op zaterdag 26 september krijg ik nogmaals een kans. Zelfs toto 5 maal toe die dag komt de Visarend een bezoekje brengen aan de polder. De foto's met de blauwe lucht zijn van de 26e, de rest van drie dagen ervoor.

Groene Specht

Aalscholvers

Krakeenden in Crezéepolder, Ridderkerk

Groene Kikker in Crezéepolder, Ridderkerk

Grauwe Gans in Crezéepolder, Ridderkerk

Groene Specht

Veel fofot's neem ik niet, maar ik slaag er nog wel in een Groene Specht erop te krijgen. Helaas zit hij achter het gazen hek. Een paar dagen later zie ik hem weer, maar nu wat verder weg.

Groene Specht

Verder een foto van Aalscholvers, een vlucht Krakeenden, een Groene Kikker en een foto van een foergaerende Grauwe Gans. Een overvliegende Wulp blijft ver weg, dus daar rest alleen een bewijsplaatje van (zie hiernaast).

Wulp

Homepage | Allerlei | Reisverslagen