Verslag vogelexcursie Deltagebied

25 en 27 februari 2016

Scholeksters

Donderdag 25 en zaterdag 27 februari ga ik weer eens vogels kijken in de Delta. Donderdag alleen en zaterdag met Dick Hörters en Gerrit Heester. Aan alles is te zien dat het voorjaar nadert. De ganzen en zwanen gaan op trek en in de weilanden staan al madeliefjes in bloei. Ik probeer ook nog wat foto ’s te maken en gelukkig werken een aantal soorten goed mee. In het verslag beperk ik me tot het beschrijven van de zaterdag met af en toe een toevoeging van de donderdag.Het Oude Land van Strijen

Koppeltje Brandganzen

Brandganzen

Fuut

We vertrekken om 08.00 uur vanaf de Willemstraat en rijden op verzoek van Dick eerst richting Strijen waar we op zoek gaan naar de Dwergganzen, een soort die er elke winter is, maar soms lastig is te vinden. Via de Oudedijk komen we op de Waleweg. Zowel op het land als in de lucht zien we grote groepen Brand- en Kolganzen en als we links afslaan, de onverharde Vlaamseweg op, kan ik nog net een Fuut fotograferen voordat deze weg is.

Dwergganzen

Links van ons lopen 4 ganzen en Gerrit heeft al snel door dat het vier Dwergganzen zijn. Ze zitten niet al te ver van de weg en met het zonnetje erop kunnen we ze goed bekijken. Jammergenoeg lopen ze al foeragerend van ons af, maar we kunnen nog wel een bewijsplaatje schieten.

Canadese Gans

Voor de daglijst scoren we een Canadese Gans.

Grote Zilverreiger

Als we de Molenweg in oostelijke richting volgen zien we een Grote Zilverreiger vlakbij de weg en kunnen daar wat plaatjes van schieten. Altijd lastig om zo ’n grote witte vogel goed te belichten.

Smienten

Wilde Eend

Wilde Eend

We rijden zuidwaarts en nemen de Bovenweg op de terugweg door het Oudelande van Strijen. Hier zitten paartjes Smienten en Wilde eenden die vlak langs de weg in het zonnetje zitten en goed te benaderen zijn.

Haringvliet

Gerrit Heester en Dick Hörters

Onze volgende stop is onder de Haringvlietbrug. Vanaf de parkeerplaats aan de westzijde speuren we de baai af en zien vier Geoorde Futen. Ver weg, maar Gerrit kan ze mooi digiscopen met zijn handige en zelf in elkaar geknutselde adapter


Schouwen- en Duiveland

We steken over naar Schouwen- en Duivenland en doen als eerste de nieuw aangelegde plas tegenover de Heerenkeet aan. Hier vinden we tussen een grote groep steltlopers de reeds enkele dagen gemelde Kleine Geelpootruiter, die druk aan het foerageren is.

Lepelaar

Lepelaar

Lepelaar

Lepelaar

We steken de weg over en tegenover de Flaauwersinlaag zien we een jonge lepelaar, al foeragerend in de plas.

Pijlstaart

Tegenover de WEversinlaag laat een paartje Pijlstaart zich, hoewel op afstand, goed fotograferen.

Kievit

Kievit

Op dezelfde plek is een Kievit druk op zoek naar insecten en wormpjes. Vanuit de auto kan ik een paar mooie plaatjes schieten. Op de grote foto bij de fotoimpressie komt het beestje helemaal goed tot zijn recht.

Wulp

Wulp

Afgelopen donderdag kon ik ook nog een Wulp uitgebreid fotograferen. Hij was zo druk met voedsel zoeken, dat hij totaal geen erg in mij had.

Brandganzen

Slikweg - Zeeland

Langs de Slikweg slaan we het kijkscherm wegens het tegenlicht over, maar even verderop zitten langs de kant van de weg heel veel Kieviten. Als we het veld afspeuren zien we ook Goudplevieren, die de Kieviten vaak vergezellen en ook al een aantal Kemphanen en een groep Bonte Strandlopers. Een verre Bontbekplevier is de eerste en ook de laatste van zjn soort op de daglijst.

Grote Lijster

Op weg naar de Koudekersche Inlaag doet Dick voor de tweede maal een poging zijn telefoon kwijt te raken. De eerste keer zie ik hem uit zijn zak vallen, nu blijkt hij er bovenop te zitten. Langs de Stolpweg zien we een Grote Lijster, maar als we stoppen dan zien we er wel zeven!

Kleine Zilverreiger

In de inlaag zit een Kleine Zilverreiger, die we kort daarvoor van dichtbij langs zagen vliegen. Helaas was ik weer eens te laat om het dier vliegend vast te leggen.

Zilvermeeuwen

Met een laatste blik op een groepje Zilvermeeuwen, besluiten we het gebied te verlaten en naar de Brouwersdam te rijden.


Brouwersdam

Vrouwtje Eidereend

Ekster

Steenloper

Paarse Strandloper

Paarse Strandloper

Paarse Strandloper

Bruine Kiekendief

Langs de Brouwersdam is het vrij rustig en kunnen we een aantal soorten bijschrijven en ook op de foto zetten. Een vrouwtje Eidereend, een Ekster, een Steenloper en een Paarse strandloper voegen we toe aan de lijst. Met een laatste blik op een Grijze Zeehond en al mooi op kleur komende Roodkeelduikers loopt het tegen vijven en eigenlijk zijn we het nog steeds niet zat, maar we besluiten toch maar huiswaarts te gaan. Een Bruine Kiekendief boven de Preekhilpolder is de laatste soort die bijgeschreven wordt.


Als we Goedereede voorbij rijden, waar ik donderdag nog Monniksparkieten fotografeerde, waarschuwt Gerrit mij voor een snelheidscamera. Hoewel ik zeg deze te hebben gezien, valt er een aantal weken later toch een boete door de bus, gelijk met eentje van de donderdag ervoor. Niet van die hele dure, maar toch zonde van het geld. Het neemt het gevoel niet weg dat het twee hele leuke vogeldagen waren, waarop er best veel gezien is en ik ook nog leuke foto 's heb kunnen maken.


Terug naar de homepage | Reisverslagen