Zaterdag 31 augustus 2013

Boerengolf

Boerengolf

Zaterdag 31 augustus gaan we voor de tweede keer boerengolf spelen bij boer Bas Ambt in Goudswaard. Net als vorig jaar wordt het een strijd tussen de families van Gelder, van Wingerden en Mom. Ricardo van Gelder vormt een koppel met zijn vader Gert, Erik van Wingerden speelt samen met zijn vader Cees en Erik Mom speelt samen met de eigenaar van deze site. Wij hebben vorig jaar zwaar verloren en hebben dus nog wat recht te zetten.


Eerst nog wat drinken

Ik wordt opgehaald door Erik, die eerst nog moest voetballen. We komen even na drie├źn aan bij de boerderij van Ambt, waar de rest al wat te drinken heeft gepakt met een koek erbij. De zon schijnt zo fel dat ik pas later zie dat Ricardo totaal overbelicht op de foto staat.

Op weg naar de eerste hole

Erik, Ricardo en Erik zijn al jaren vrienden en wat is leuker dan met je vrienden lekker actief buiten een spelletje te spelen. De golfclubs bestaan uit houten stelen met een klomp eraan. We nemen twee rechtse en een linkerklomp mee, zodat we voor zowel rechts- als linkshandigen de keuze hebben.

Erik van Wingerden, Ricardo van Gelder, Hans Mom, Cees van Wingerden en Gert van Gelder

Wij als vaders zijn ook alledrie sportief, dus is zo 'n potje boerengolf koren op onze molen. We lopen over de dijk naar het aardappelveld dat we over moeten steken om bij de eerste hole in het weiland te komen.

Gert van Gelder aan slag

Al snel zijn we bij hole nummer 1. Gert geeft de bal een flinke klap, zodat die bijna uit het beeld verdwijnt voordat ik een foto kan nemen.

Gaat hij erin?

Geconcentreerd kijkt hij de bal na en het lijkt erop dat hij tevreden is met dit eerste resultaat.

Concentratie

Het tweetal waarvan de bal het verst verwijderd is van de hole mag slaan. Omdat het gras best wel lang is en de grond oneffen, valt het niet altijd mee de bal goed te raken, vandaar dat Cees er de tijd voor neemt om uit te halen.

Ricardo haalt uit

Van vorig seizoen herinnerde ik me dat Ricardo soms de bal over grote afstanden kon meppen. Vandaag lukt het hem minder vaak, wat in ons voordeel werkte.

Bijna een birdie

Hole nummer drie ligt vlak langs het water en het is dus zaak daar de bal niet in te laten belanden. Ik weet met een mooie slag onze bal al snel in een goede positie te leggen.

Elkaar dwars zitten?

Vlakbij de hole is het soms dringen en kun je de ander nog flink hinderen. Hier kan Ricardo met het raken van zijn blauwe bal de rode bal de verkeerde kant op sturen.

Erik Mom

Erik is vandaag goed op dreef en vooral in het putten is hij de rest de baas, waarbij ik nauwelijks iets voor hem onder doe.

Erik Mom

Erik Mom

Erik Mom

Erik Mom

Golfen is een technische sport en in bovenstaande serie is te zien dat Erik na het raken van de bal "vergeet" zijn linkerknie te buigen en in de slagrichting te verplaatsen. Maar het leuke van boerengolf is dat techniek helemaal niet zo belangrijk is, maar dat het vooral om de lol van het spelletje gaat.

Erik van Wingerden

Erik van Wingerden heeft een stijlvolle slag, maar vandaag helpt dat hem en zijn vader niet aan de overwinning. Al halverwege liggen wij, de Mommies, al een vijftal slagen voor en die voorsprong gaan we niet zomaar opgeven.

Gert van Gelder

Gert geeft hier op weg naar hole nummer 4 de bal weer een zwieper. De van Gelders zijn in een felle strijd om de tweede plek gewikkeld met de van Wingerdens. De uitslag ervan blijft spannend tot op de laatste hole.

Hans Mom bij hole nummer 4

Hole nummer vier blijkt geen gat te hebben voor de bal. We horen later van Bas Ambt dat soms de vlaggen door onverlaten verzet worden. Wij passen de regels aan door in plaats van te putten, de bal tegen het ijzer, waar de vlag aan is bevestigd, te spelen.

Fanatiek

Op weg naar hole nummer 5 komen wij even in de problemen in het hoge gras, maar daarna pakken we de draad weer op. Hoewel het nergens om gaat, wordt er wel fanatiek gespeeld.

De strijd is bijna beslist

Bij hole nummer zes, gelegen tegen het talud van de dijk nemen we door een fantastische chipper van Erik een ruime voorsprong, die we niet meer uit handen geven. Hole nummer 7, gelegen op de terugweg levert nog wel strijd op, maar zorgt niet meer voor grote verschillen.

Tot op het laatst geconcentreerd.

De laatste drie holes zijn een soort verplicht nummer en Erik van Wingerden gelooft het wel, maar vader Cees, hier gadegeslagen door Ricardo, blijft gefocust tot op het laatst. Wij winnen dit jaar met ruim verschil, waarmee we de schande van vorig jaar voorgoed hebben uitgewist. Het is al bijna 19.00 uur als we terug zijn bij de boerderij. Daarna rijden we naar de Theetuin in Rijsoord waar we lekker van het buffet eten. Vooral de voorafjes en de toetjes bevallen mij erg goed. Tot slot gaan we nog een uurtje bowlen. Dit keer eindigen Erik en ik op de laatste plaats, maar dat geeft niets, want we hebben een erg leuke dag gehad met fantastisch weer, lekker eten en gezellige spelletjes. Voor herhaling vatbaar dus.

Homepage