Dinsdag 28 februari t/m donderdag 1 maart

Veluwe voorjaar 2012

BIj het Wekeromse Zand

De week voor de voorjaarsvakantie oppert Gina dat ze wel graag in de vakantie wil gaan wandelen om er even uit te zijn. "Zullen we dan naar de Veluwe gaan en daar dan nog een nachtje overnachten in een hotel", vul ik direct aan. Dat voorstel valt in goede aarde en in vijf minuten tijd vind en boek ik een arrangement voor twee overnachtingen bij het Golden Tulip hotel in Epe, inclusief een dagje sauna bij de Veluwse Bronin Emst .


Boerderij uit IJzertijd

Gina voor de boerderij

Uitzicht vanuit de boerderij

Woensdagochtend pakken we onze spullen in en gaan na een bakje koffie rond half twaalf op weg richting Veluwe. Ik heb op internet een wandeling op het Wekeromse Zand gevonden, dat even ten oosten van Lunteren ligt. Na een vlotte rit en enig zoekwerk staan we voor het Wekeromse Zand, waar een boerderij uit de ijzertijd is nagebouwd.

Gina

Gina op het stuifzand

Hans

Na enig zoeken vinden we het beginpunt van de 7,5 km lange wandeling. Het gaat voor een deel door de bossen, maar ook over stuifzand en langs heidevelden. Het weer is grauw, maar het is windstil en de temperatuur is erg zacht voor de tijd van het jaar. Onderweg zien we nog een Klapekster, een vogel die ik niet elk jaar tegenkom.

Paarden

Platte tonderzwam

Onderweg drinken we nog iets op een bankje en smullen van een meegebrachte suikerbol. We komen nauwelijks andere mensen tegen en genieten van de stilte. Vanwege het sombere weer heb ik mijn fototas deze keer thuisgelaten en de oude G3 meegenomen. Ook daar kun je plaatjes mee maken, zoals deze van een platte tonderzwam.

Golden Tulip Hotel

We doen zo 'n twee uur over de route en rond half vier gaan we op weg richting Epe waar het Golden Tulip Hotel midden tussen de bossen voor twee nachten ons verblijf wordt. De Tom-Tom brengt ons feilloos aan de Dellenweg en we checken in. De kamer op de eerste verdieping is netjes en na het stallen van onze koffers gaan we eerst een cappuccino drinken in de lobby. 's Avonds eten we in het restaurant van het hotel. Vooraf neemt Gina een walldorfsalade en ik ga zelf voor de zalm. Het hoofdgerecht bestaat uit rundermedaillons en ik eet vers fruit met ijs na. Gina neemt crème brulée. Het is erg lekker, maar best veel, want we hebben nog geen trek in koffie. Daarom gaan we naar de kamer, waar we lekker lui liggend naar de TV kijken en uiteindelijk het licht uitknippen na een leuke dag.

Gina op de fiets

Woensdag sta ik om 08.15 uur op en stap onder de douche. Gina volgt 20 minuten later en weldra zitten we aan het ontbijt. Het ontbijt mag er zijn en tegen tien uur gaan we de fietsen die we hebben gehuurd afhalen bij de receptie. Het weerbeeld is niet veranderd. Het is nog steeds nevelig, windstil en zacht. We besluiten de Cannenburghroute te fietsen, die zich in de vierhoek Epe, Vaasen, Vierhouten en 't Harde bevindt. We rijden door bossen, langs zandweggetjes en door polders naar Vaassen.

Kasteel Cannenburgh

Bij manege de Cannenburgh zien we het kasteel (zie hierboven op een foto van derden) aan de overzijde liggen. We besluiten het kasteel te laten voor wat het is en vervolgen onze weg in westelijke richting langs de beek naar het volgende knooppunt. We hebben vanuit het hotel een route met de te volgen knooppunten meegekregen en die is goed te volgen.

Schotse Hooglander

Onderweg zien we nog steeds niet veel andere toeristen, wel een paar Schotse Hooglanders die zijn ingezet voor de begrazing. Als we na zo 'n drie uur op het voorlaatste knooppunt zijn aangekomen stelt Gina voor om een ommetje te maken langs Epe om niet al te vroeg in het hotel terug te zijn en om gelijk daar iets te eten. Ik ga daarmee akkoord en weldra fietsen we Epe binnen. Al snel zien we een eetcafé en besluiten daar iets te gaan nuttigen.

Ete en drink cafë de Slimmerick

De Slimmerick, zoals de uitspanning heet, blijkt een schot in de roos. Na een lekkere cappuccino neemt Gina een mosterdsoep en ik een pannenkoek. Dat gaat er goed in en na afloop besluiten we het winkelhart van Epe even te bekijken om zo gelijk iets te verteren. Epe is niet zo groot, dus al snel erna zitten we weer op de fiets en even drie uur komen we bij het hotel aan. We doen het rustig aan en gaan daarna een kaartje leggen. Hoewel we keurig het aantal keren uitgaan verdelen, weet Gina twee keer het spel te winnen door in de laatste ronde alles in één keer op tafel te leggen. Verder lezen we wat en tegen 19.00 uur gaan we met de auto weer naar Epe waar we weer naar de Slimerick gaan, nu voor een diner.
Het is er druk en erg gezellig. Na een heerlijk pistoletje met kruidenboter en pesto komt het hoofdgerecht op tafel: kiprollade met een saus van honing en mosterd, om je vingers bij af te likken! Na afloop nemen we nog een kop thee en daarna lopen we een rondje en rijden daarna terug naar het hotel waar we lekker lui wat TV-programma's bekijken of wat lezen.

De Veluwse Bron

Donderdagochtend staan we weer om 08.15 uur op en na wederom een heerlijk ontbijt gaan we op weg naar de Veluwse Bron waar ons een dagje sauna wacht. Voor mij de eerste keer, hoewel ik bij hotel Rita in Oostenrijk ook regelmatig de sauna bezocht. Gina is wat dat betreft al doorgewinterd, zij gaat regelmatig met één of meer vriendinnen naar de sauna.
Na het inchecken bij de Veluwse Bron in Emst rond half elf bezoeken we diverse sauna 's, zoals Finse sauna 's, een kleurensauna, een infraroodsauna en een stoombad. Tussendoor een cappuccino, een "lichte" lunch met (een groot) Veluws brood en verse Jus d' Orange en in de middag een kopje thee. Zwemmen doen we in diverse baden, zoals bijvoorbeeld het zoutwaterbad, waar je gemakkelijk blijft drijven. Het nagemaakte tropische strand met lichttherapie en het geluid van de branding op de achtergrond leent zich prima om te lezen of een klein dutje te doen.
Kortom een lekkere lange DECADENTE dag!

Om half zes gaan we naar de uitgang en op de terugweg eten we Javaanse saté met frietjes bij het AC-restaurant in Meerkerk. Een lekkere afsluiting van een geslaagd en actief uitje met wandelen, fietsen en sauna. Om half negen 's avonds zijn we net op tijd thuis om de op één na laatste aflevering van Wie-IS-De-Mol te zien. Zo 'n uitje is voor herhaling vatbaar vinden we allebei.

Homepage