Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen

MEIVAKANTIE 2011

4 mei 2011



Klik op de foto 's voor meer vlinders, vogels of libellen

Naar de vlinders
Naar de vogels
Naar de libellen

Na weer een prima nachtrust staan we rond half acht op. We zijn als eersten aan het ontbijt en laten ons de versgebakken broodjes goed smaken. We besluiten vanochtend richting telpost de Noordkaap te gaan.


Noordkaap

Na wat inkopen gedaan te hebben en de tank met benzine te hebben gevuld rijden we richting Noordkaap. Eerst krijgen we nog de enige regenbui van deze dagen over ons heen, maar weldra is het weer stralend weer. Op de telpost ontmoeten we Jacob Bosma, die dan al enkele uren aan het tellen is en meer dan 25.000 brandganzen langs heeft zien trekken. Er is een constante stroom boerenzwaluwen tot wel 1200 in een uur. Oever- en Huiszwaluwen vliegen ook talrijk langs. Daarnaast zijn meerdere Smellekens leuke krenten in de pap.

Noordkaap

Met de Eemshaven in de rug vermaken we ons enkele uren prima. Tegen de harde wind heeft Jacob een schermpje opgezet, dat het net wat aangenamer maakt. Met het verstrijken van de tijd gaat de temperatuur sowieso omhoog, dus het is goed uit te houden. Bij opkomend water proberen we nog een hoogwatervluchtplaats te vinden, maar als we er aankomen zit er niet veel. We rijden naar de Reidhorn waar we nu wel de Steltkluten kunnen vinden, maar de beestjes bleven op afstand.

Groningerland

We rijden iets ten zuiden van de waddendijk richting Westernieland en hopen stiekem op een steppekiekendief. Howel we veel kiekendieven zien, zijn het allemaal bruine. Een kort bezoek aan Noordpolderzijl is het noemen niet waard en zo komen we rond vier uur in hotel De Oude Smidse aan. We installeren ons op het terras aan de voorzijde en bestellen voor de tweede achtereenvolgende dag sliptongetjes, die weer net zo lekker smaken.

Ezumakeeg-noord

Na het diner rijden we naar de Ezumakeeg, waar we nu wel eerst het noordelijk deel bezoeken. Ondanks de trek van de Brandganzen, zitten er hier nog geweldig veel. Ik zeg nog tegen Dave dat ik zelf graag de hier gemelde Poelruiter ontdek, maar hij houdt zich er niet aan.

PoelruiterBrandganzen

KievitRietzanger

Nauwelijks zijn we er, of Dave hem hem al weer in de kijker. Ik maak een bewijsplaatje, terwijl de Brandganzen en de Kievitten overvliegen. In het riet zit een Rietzanger luid te zingen.

Kuifeend

KrakeendenZomertaling

Een paar Kuifeendjes zwemmen dicht onderlangs en een groepje Krakeenden laag bovenlangs; daar maken wij als fotografen dankbaar gebruik van. We stappen in de auto en rijden zuidwaarts, waar we de gisteren al gespotte Zomertaling weer tegenkomen.

Grutto

Groepjes Grutto 's vliegen luid roepend over en een flinke groep Kemphanen foerageert vlak langs de waterrand.

Kemphaan

Kemphaan

Kemphanen

Naast de vrouwtjes, ook diverse mannetjes in allerlei kleurvarianten.

Bosruiter

Er zijn ook weer veel Bosruiters, waarvan er af en toe één langs de waterrand naar voedsel komt zoeken.

Grutto

De zon zakt bijna achter de horizon en het licht kleurt steeds meer oranje. We maken een laatste plaatje van een Grutto en rijden daarna terug naar Westernieland. We maken het daar niet laat. Na één consumptie zoeken we onze kamer op. Het was al weer de laatste volledige dag.



verslag 2 mei | verslag 3 mei | verslag 4 mei | verslag 5 mei | vlinders | vogels | libellen