Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Reisverslagen

MEIVAKANTIE 2011

3 mei 2011



Klik op de foto 's voor meer vlinders, vogels of libellen

Naar de vlinderpagina
Naar de vogelpagina Naar de libellenpagina

Na een prima nachtrust staan we tegen half acht op. We wilden aanvankelijk om half acht eten, maar het ontbijt was vanaf 8 uur. Geen probleem, want we hebben de tijd. Het ontbijt bevalt prima. Vers gebakken broodjes, jus d'orange en een gekookt eitje erbij, dus genieten.


Vogelkijkscherm bij de Ruidhorn

We hebben de plannen veranderd, want in plaats van eerst naar het Lauwersmeergebied te gaan, besluiten we naar de Ruidhorn te gaan. Dit gebied is vorig jaar als compensatie voor de industrialisering van het Eemshavengebied uitgebreid en ligt tegen de waddendijk boven Uithuizen. Een drietal schermen geven overzicht over het gebied. Twee van de stalen constructies kijken echter naar het zuiden, dus leveren een groot deel van de dag tegenlicht op en het derde scherm kijkt naar het noorden. De zeven gaten zijn klein en zitten op verschillende hoogtes. Logisch, denk je, maar ikzelf kan er maar door twee kijken en een telescoop ervoor zetten lukt nauwelijks. Ietsjes naar rechts het heuveltje op geeft veel meer zicht.

Pad naar het vogelscherm bij de Ruidhorn

De gisteren gemelde Steltkluten zien we niet en naast erg veel Brandganzen, diverse eendensoorten, wat Groenpootruiters en een enkele Lepelaar is het niet erg spannend. We besluiten dan ook snel naar de telpost in de Eemshaven te gaan.

Eemshaven

Bij de telpost aangekomen horen we dat het enige vermeldenswaardige een Roodkeelpieper is. Deze is alleen gehoord en zelfs één van de twee aanwezige tellers twijfelt of deze doorgegeven moet worden. Het is één grote bouwput daar. Jammer, maar werkgelegenheid is ook belangrijk. Dave hoort ergens in het riet voor ons Baardmannetjes, maar ik kan ze niet ontdekken. Na een uurtje en wat Graspiepers en Gele Kwikstaarten verder geven we er de brui aan en gaan richting Termunten ten zuidoosten van Delfzijl.

Goudplevier

Kievit

Er staat nog steeds een harde wind en ook de zon laat het soms even afweten. Voor de vogelhut zit een flinke groep Goudplevieren, die wat mij betreft net iets te ver weg blijven, maar door de scoop zijn ze wonderschoon! Een Kievit begeleidt de Goudplevieren, precies zoals het in de boekjes staat.

Een man Kluut rekt zich eens uit en probeert daarna een vrouwtje te bevruchten via een mooi staaltje acrobatiek.

KluutKluten

Oost-Groningen

Er staat nog steeds een harde wind en ook de zon laat het nog steeds regelmatig afweten, maar het Oost-Groningse landschap is mooi en leeg. Om de paar honderd meter zie je hier wel een Gele Kwikstaart, iets dat we thuis niet gewend zijn.

Gele Kwikstaart

Gele KwikstaartGele Kwikstaart

We rijden zuidwaarts op zoek naar Grauwe Kiekendieven, die hier nog in kleine aantallen broeden. Ten noordoosten van Blijham is het raak. Dave - natuurlijk hij - ziet een mannetje al foeragerend laag over de velden vliegen. Echt prachtig. We proberen er dichterbij te komen, maar dan zijn we hem kwijt. Even verderop zien we hem terug in gezelschap van een vrouwtje. Eenmaal komt hij in de buurt van de auto, maar helaas aan de kant van de zon die inmiddels weer is gaan schijnen.

Grauwe KiekendiefGrauwe Kiekendief

Als hij omhoog schroeft ontdekken we nog een aantal op thermiek zwevende Buizerds en een Sperwer. Maar niet alleen roofvogels maken gebruik van het mooie weer. In een koolzaadveld staan een aantal bijenkasten met ware zwermen bijen er omheen.

Bijenkasten

Het volgende doel is Oude Pekela. Hier zijn een aantal Bruine Vuurvlinders gezien. We parkeren de auto langs een weg en duiken een dubieus bos in. Een aantal nieuwsgierigen kijken ons - gelukkig van verre - na, een aantal anderen maken zich snel uit de voeten. Wij doen gewoon ons ding waarvoor we komen: de Bruine Vuurvlinder spotten.

LandkaartjeLandkaartje

Langs het pad vinden we een Landkaartje. Een vlinder die ik nog niet veel gezien heb.


Mannetje Bruine Vuurvlinder Vrouwtje Kleine Vuurvlinder
Vrouwtje Bruine Vuurvlinder

Wij - eigenlijk alweer Dave natuurlijk - ontdekken aan het einde van het pad een mooi mannetje van de Bruine Vuurvlinder en niet lang erna ook een vrouwtje. Beide werken keurig mee en zo kunnen we het bos weer snel achter ons laten, maar niet nadat we ook nog een - gemanipuleerd - Oranjetipje, een Bont Zandoogje, een Hooibeestje en een Klein Koolwitje kunnen fotograferen.

OranjetipjeBont Zandoogje

HooibeestjeKlein Koolwitje

We laten Oost-Groningen achter ons en besluiten op weg naar het Lauwersmeer in De Oude Smidse te gaan eten. We bestellen tong en nestelen ons op het terras aan de zijkant van het hotel in het zonnetje. De vis is heerlijk in roomboter klaargemaakt en we likken onze vingers erbij af. Relaxen eerste klas dus.

Kemphanen

Na de verrukelijke maaltijd gaan we richting westen en rijden naar de Ezumakeeg, waar we gelijk de zuidelijke tak nemen. We parkeren de auto in de berm en laten het verder aan de vogels over. Die zijn massaal aan het foerageren. Zowel Kemphanen als Bosruiters en wat Tureluurs komen dicht bij de auto.

Kemphaan

Vooral de mannetjes Kemphanen zien er in hun broedkleed prachtig uit. De één heeft een nog mooiere kraag dan de andere. De Bosruiters scharrelen langs de waterrand, maar blijven vaak verscholen tussen de waterplanten en het gras. Pas als het zonnetje bijna weg is laat er één zich goed bekijken, maar dan is het eigenlijk te laat. Een Witte Kwikstaart landt vlak bij de auto en een Bergeend dobbert sereen op de stille plas, maar het schaarse licht doet ons besluiten er een punt achter te zetten.

BosruiterKemphaanBergeendWitte Kwikstaart

Bosruiter

Regenwulpen

We laten de Keeg de Keeg als een groep Regenwulpen al roepend overvliegt en keren terug naar Westernieland waar we nu wel een lekker kopje koffie kunnen bestellen. Ze hebben daarmee speciaal op ons gewacht. We zoeken daarna snel de kamer op, bekijken de foto 's en kijken naar de halve finale Champions League. Rond elf uur is het rustig. Het was een geslaagde dag.



verslag 2 mei | verslag 3 mei | verslag 4 mei | verslag 5 mei | vlinders | vogels | libellen