Regiokampioenschappen 19 januari 2008

Weer twee prijzen voor OKK

Rona en Larissa
Medailles voor Rona en Larissa

Tijdens de regiowedstrijd in de 3e divisie in Amsterdam wisten Rona Barendse en Larissa Wilschut van gymnastiekvereniging OKK een vierde en vijfde prijs te bemachtigen bij de senioren. Daarnaast mogen zij deel gaan nemen aan de landelijke wedstrijden. Dat laatste geldt ook voor Chloé Haulussy en Martine Kuiper, die zich ook wisten te kwalificeren.

Eerste plaats bij brug
De senioren begonnen bij sprong. Hier scoorde Martine Kuiper met een 3e plaats het hoogst. Rona Barendse, Lisanne Fioole en Larissa Wilschut werden respectievelijk 4e, 5e en 6e in het veld van 22 deelneemsters. Er mochten slechts 11 turnsters door naar de landelijk halve finale, dus het begin was hoopgevend. Bij brug wist Larissa Wilschut de 1e plaats te bemachtigen met een prima oefening en dito score: 8.334. De uitgangswaarde van Larissa was 9.70. Rona Barendse turnde de moeilijkste oefening van allemaal met uitgangswaarde 9.90. Zij kreeg echter meer technische aftrek zodat haar score op 7.70 bleef steken. Bij Martine Kuiper en Lisanne Fioole werd helaas de los-om niet mee geteld, omdat de jury die te laag vond uitgevoerd. Dat kostte beide turnsters 0,8 punten, die Lisanne uiteindelijk duur kwam te staan. Martine deed het bij de balk het beste met een 4e plaats en 7.80. Ook de andere turnsters deden het verdienstelijk: Rona 8e, Lisanne 11e en Larissa 13e. Rona was echter de enige die de balk niet eenmaal hoefde te verlaten, dus het had nog beter gekund.
Bij vloer eindigden ze allemaal dicht bij elkaar in de middenmoot met als beste resultaat een 8e plaats voor Rona.

Podium seniorenFout in scorelijst
Na afloop bleken Rona (30,784) en Larissa (30,601) respectievelijk de 4e en 5e prijs te hebben gewonnen en kregen daarvoor de bijbehorende medailles. Zij mogen in maart proberen zich naar een finaleplaats te turnen. Martine Kuiper was als twaalfde in de rangschikking geëindigd en daardoor net niet geplaatst. Het verschil met nummer elf bedroeg slechts 0,001. Martine was dan ook erg teleurgesteld. Een kleiner verschil is niet mogelijk. Trainster Anouk Dries was zo alert om de scorelijst te laten controleren en daarbij bleek dat er een afrondingsfout was gemaakt. Martine eindigde uiteindelijk ex aequo op een 11e plaats en mag door naar de halve finale. Lisanne Fioole werd 15e en kwalificeerde zich niet. Lisanne stond vorig seizoen bij de junioren nog op het podium tijdens de landelijke finale, maar moest daarom dit jaar zowel over naar de senioren als in een hoger niveau turnen. Het afgewaardeerde element bij brug en een val bij balk werden haar fataal. Lisanne kan zich nu gaan richten op nieuwe elementen in haar oefeningen.

Trainster Anouk Dries was tevreden over het resultaat: “Rona en Larissa hebben goede uitgangswaarden en deden het vandaag goed. Bij sprong kunnen zij nog progressie maken door Tsukahara te springen. Die sprong zit er nu nog niet goed in, maar voor de volgende wedstrijd zou het moeten kunnen. Erg leuk voor Martine en zeker verdiend dat zij ook door is.” Zij had overigens veel waardering voor het doorzettingsvermogen van Rona, die zich met het inturnen blesseerde, maar desondanks de wedstrijd prima afmaakte.

Voor het eerst door
Bij de junioren wist Chloé Haulussy zich voor het eerst te plaatsen voor de halve finale. Zij legde de basis voor haar 11e plaats in de rangschikking bij de onderdelen brug, waar ze 5e werd met 8.10 en bij sprong waar ze 8e werd met 8.25. De scores bij de balk en vloer waren minder, maar wel voldoende om zich te plaatsen. Bij balk wisten ook Alise Klijn en Thara Bakker evenals Chloé niet hun oefeningen zonder vallen te voltooien. Dat kwam hen duur te staan want ze werden respectievelijk 18e en  19e, terwijl er bij de junioren 16 van de 27 turnsters door mochten naar de halve finale. Alise leverde bij brug de beste prestatie door als 6e te eindigen. Thara ’s beste onderdeel was vloer met een 11e plaats.
Naast Anouk Dries was ook Hans Mom als begeleider mee bij de turnsters van OKK. Hij analyseerde de wedstrijd van de junioren als volgt: “Met niet al te hoge uitgangswaarden
wisten we dat Chloé, Alise en Thara  alle drie in de middenmoot mee zouden kunnen doen. Het hangt dan van de uitvoering af of ze onder of boven de streep gaan eindigen. Gelukkig wist Chloé zich aan de goede kant te positioneren, maar Thara en Alise maakten net iets te veel foutjes om dat ook te doen.”
Komend weekeinde komen nog eens 11 turnsters voor OKK aan bod, zowel in de vierde als in de tweede divisie. De medailleteller staat nu op 4, net zoveel als vorig jaar, maar toen waren er wel twee zilveren bij.

Junioren en senioren