Teamkampioenschappen

Amsterdam - zaterdag 8 december 2007

Turnsters OKK

Turnsters Caroline Mom, Marlot Warso, Rona Barendse, Lotte Monshouwer, Lisanne Fioole en Lashawndra Sambo en trainers Anouk Dries en Hans Mom


Teams in plaats van clubs
Op de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen konden de turnsters van gymnastiekvereniging OKK geen rol van betekenis spelen. Bij de teamkampioenschappen eindigde het team in niveau 5 in de middenmoot en het team in niveau 3 eindigde als laatste. Toch werd de deelname als positief ervaren, want de deelnemende turnsters weten nu weer waar ze staan en dat is met de regiokampioenschappen in het vooruitzicht een belangrijk gegeven. De teamkampioenschappen zijn in plaats gekomen van de clubkampioenschappen. Bij de clubkampioenschappen bestond het team meestal uit turnsters van de eigen vereniging met hooguit één gastturnster. Bij de teamkampioenschappen mag men willekeurig teams samenstellen uit diverse verenigingen. Dat maakt de onderlinge concurrentie hoger. OKK had in niveau 5 louter eigen turnster ingezet en wel: Lotte Monshouwer, Rona Barendse, Lisanne Fioole en Lasawndra Sambo. Larissa Wilschut kon niet deelnemen. Zij was een paar dagen ervoor aangereden en had nog teveel last daarvan. Jammer, want ze was de laatste tijd in goede vorm.

Balk onder de maat
De balk bleek al direct een te grote hobbel voor de meiden. Alleen Lashawndra bleef staan op dit evenwichtstoestel, maar zij turnde niet alle verplichte onderdelen. De overige drie gingen meerdere keren naar de grond en gaven zodoende ruim twee punten cadeau. Bij vloer herstelden de turnsters zich. Lashawndra scoorde hier 8.85 waarmee ze zich in de top tien van de ruim honderd turnsters turnde. Zij scoorde ook in het totaal de meeste punten van dit team. Lashawndra, die dit seizoen overkwam van Animo Hoogvliet moet zich echter nog verbeteren bij brug en balk om echt mee te kunnen spelen. Het programma van Lisanne Fioole, vorig jaar derde van Nederland in niveau 6, is voor niveau 5 nog te licht. Ze is bezig met de tsukahara bij sprong, zodat het daar wel goed komt. Maar ook bij brug en vloer moet er hoger ingezet worden. Lisanne haalde net zoveel punten als Rona Barendse. Rona was deze week ook al betrokken bij een verkeersongeluk, maar kon gelukkig wel turnen, zij het met wat beurse plekken. Rona turnde zowel bij sprong als bij brug nieuwe onderdelen en is op de goede weg. Bij sprong turnde zij voor het eerst tweemaal een tsukaharasprong en scoorde daarmee een 8.10. Bij brug deed ze een prima C-B-combinatie en een wippertje – ook een C-onderdeel, wat haar tweemaal een bonus opleverde. Een foutje op de vloer en de eerder genoemde bij balk kostte haar anderhalve punt. Dat moet dus nog beter.
Lotte Monshouwer, vorig seizoen kampioen van Nederland in deze categorie, haalde nu niet het niveau van die wedstrijd. De uitgangswaarden waren goed, maar de stabiliteit was onder de maat, waardoor vooral bij balk de score te laag was. Ook bij brug liet ze een halve punt liggen door een val, hoewel de rest van haar oefening netjes ging.
Commentaar van trainster Anouk Dries: “Natuurlijk zijn we niet tevreden met het resultaat. Er zijn veel te veel fouten (=vallen) gemaakt. Toch zien we ook positieve elementen. De uitgangswaarden van Lotte en Rona zijn in orde. Zij moeten zich dus richten op de uitvoering. Bij Lisanne weten we nu dat we daaraan nog moeten sleutelen. Voor Lashawndra geldt dat ze met wat meer flair en durf zeker een rol kan gaan spelen.”
Het team eindigde op een bescheiden 15e plaats in het veld van 27 teams.

Team niveau 5

Lotte Monshouwer, Lisanne Fioole, Rona Barendse en Lashawndra Sambo

Lekkere oefenwedstrijd
OKK had rondom Marlot Warso en Caroline Mom met twee turnsters van O&O Zwijndrecht en één van Animo Hoogvliet een team ingeschreven in niveau 3. Lisanne Thies van O&O is echter de enige die in deze categorie uitkomt. De andere komen uit in niveau 4. Daar kon echter geen team op de been worden gebracht, dus vandaar deze hoge inschrijving. Dit team moest tegen allemaal 1e divisieturnsters en jonge topsporters aan de bak. Geen kans om hoog te eindigen dus. Marlot, die hier haar laatste wedstrijd turnde – zij gaat in de VS studeren – en hangt haar turnschoenen daarom aan de wilgen – deed alleen bij balk en sprong mee. Ze leverde daar met 7.65 en 8.25 een bijdrage aan de score en kan tevreden zijn. OKK zal de sympathieke en goedlachse turnster, die ooit tweede van Nederland in niveau 5 werd, zeker gaan missen. “Het is jammer wanneer een goede turnster stopt, maar wanneer het iemand is met een staat van dienst zoals die van Marlot dan kan ik daar alleen maar trots op zijn”, aldus trainer Hans Mom.
Caroline Mom turnde een goede wedstrijd met weinig fouten. Een wankel en een kwart draai te weinig bij een streksprong hele draai op de balk waren haar enige echte fouten. Verder turnde ze een prima tsukahara gehoekt, anderhalve schroef op vloer en losom handstand op brug. Ze typeerde de wedstrijd dan ook als een lekkere oefening, ondanks de achtste en laatste plaats in het teamklassement.
Lisanne Thies behaalde de hoogste scores behalve bij vloer. Anneloes Geerts van O&O evenaarde de score van Caroline. Zij zullen ook zeker bij de regio elkaars concurrenten weer zijn en Milou Erkelens van Animo scoorde het hoogst bij vloer met een prima score van 8.10.

Team niveau 3

Marlot Warso, Anneloes Geerts, Caroline mom, Lisanne Thies en Milou Erkelens