Regiokampioenschappen 20-21 januari 2007

Lotte en Lisanne Jade en Laura
Zilver voor Lotte Monshouwer en Lisanne Fioole
Brons voor Jade Snijders en Laura Verhoeven

 

Vier medailles voor OKK

Het afgelopen weekeinde werden de eerste regiowedstrijden van de regio Zuid-Holland-Zuid in de topsporthal in Rotterdam gehouden. Lisanne Fioole en Lotte Monshouwer van gymnastiekvereniging OKK wisten hier een zilveren medaille te behalen. Hun clubgenoten Jade Snijders en Laura Verhoeven behaalden ook een medaille voor een vierde en vijfde plaats.
De regiowedstrijden zijn een toegangspoort tot de landelijke wedstrijden en in die zin dus erg belangrijk. Helaas kan er maar een beperkt aantal turnsters doorstromen, dus dat is altijd zuur voor de turnsters die zich niet weten te plaatsen.

Medaillewinnaressen
Lisanne Fioole turnde zich bij de junioren in de 3e divisie naar een verrassende 2e plaats. Ze turnde zowel bij brug als bij balk een prima oefening, maar kreeg bij beide onderdelen niet zo ’n hoog cijfer. Later bleek dat bij balk een punt te laag op de borden was getoond en ze er beter voor stond dan werd gedacht. Mentaal is dat natuurlijk niet zo leuk, maar Lisanne liet zich er niet door uit het veld slaan. Integendeel, ze zette bij vloer een 8.50 neer met goede acrobatiek en bij sprong scoorde ze met een overslag met hele draai 8.30. Ze kan deze sprong zelfs met een extra halve draai, maar die mag ze pas bij de senioren laten zien. Haar eindtotaal was 31,85 en goed voor het zilver. Anouk Dries, één van de trainers van OKK vertelt: “Een leuke beloning voor Lisanne, die trouw de trainingen volgt, maar soms onzeker is over haar kunnen. Ze heeft nu voor zichzelf bewezen met de besten mee te kunnen. Dat is een extra stimulans om zo door te gaan!”
Lotte Monshouwer kwam ook in de 3e divisie uit, maar dan bij de senioren. Lotte, die vorig jaar aan haar kruisband is geopereerd, traint pas weer sinds enkele maanden volledig. Op de trainingen was al geconstateerd dat ze haar oude niveau weer terug had, maar dat moest nog wel worden getoond op een wedstrijd. Bij sprong deed ze voor het eerst een Tsukahara gehurkt. Hoewel ze best wel zenuwachtig was ging ze er volledig voor. Die durf werd beloond met een 8.30, wat zelfs de winnende sprong bleek te zijn. Bij brug en balk turnde ze naar behoren en na drie onderdelen stond ze 3e, met alleen nog vloer te gaan. Hier ging ze nog niet voluit, maar liet een degelijke oefening zien (8.20). Dat bleek genoeg voor een tweede plaats. Hans Mom, één van de andere trainers van OKK, was erg tevreden. “Dik verdiend”, vond hij, “dankzij  veel inzet en doorzettingsvermogen. En tegelijkertijd meer dan een pleister op de wonde van het verloren seizoen van verleden jaar”. “Bij vloer kan ze nog groeien, dus dat geeft perspectief”, aldus de kalende turntrainer.
Jade Snijders en Laura Verhoeven waren de beide andere medaillewinnaressen. Zij kwamen beide uit bij de senioren in de 4e divisie. Jade, net herstellende van Pfeiffer, wist haar clubgenote met het kleinst mogelijk verschil voor te blijven: 0,01 pnt!. Zij gaven elkaar weinig toe bij sprong en vloer. Laura was echter duidelijk beter bij brug, terwijl Jade mede door een val van Laura bij balk haar achterstand goed maakte. Dat zijn dan ook gelijk de onderdelen waarop zij zich moeten verbeteren om straks in maart de concurrentie op afstand te kunnen houden. “Erg knap”, vond Heleen Bervoets toen ze dit hoorde. Ook Heleen geeft training bij OKK, maar zat tijdens de wedstrijd in Finland voor haar werk. “Jade heeft blijkbaar niet al te veel last van haar ziekte gehad, waardoor ze vierde kon worden. Laura ’s vijfde plaats had zelfs hoger uit kunnen vallen”!

Gekwalificeerd
Een flink aantal turnsters vielen niet in de prijzen, maar kwalificeerden zich wel voor de eerste landelijke wedstrijd. In de 4e divisie turnden Stefanie Hakkesteegt en Chloé Snijders zich naar de volgende ronde.
Stefanie werd 14e in het veld van 45 turnsters door te doen wat ze altijd op wedstrijden doet, namelijk laten zien wat ze kan. Dat is de sterke kant van de 10-jarige turnster. Ze komt nog tekort op de afwerking, maar daar liggen ook haar kansen. Wanneer ze kans ziet die te verbeteren dan kan ze stijgen in het klassement.
Voor Chloé Snijders geldt eigenlijk hetzelfde. Zij turnde een regelmatige wedstrijd zonder al te veel fouten en werd 12e. Een prima prestatie, daar er hier 61 turnsters deelnamen. Zij heeft er goed aan gedaan de overstap naar de 4e divisie te maken, waardoor ze nu goed mee kan met de groep.
In de 3e divisie turnden de nieuwkomers Veerle in ’t Veld (9e), Jessy van Buren (10e) en Farhanna Oppier (11e) zich naar de halve finale in de categorie Instap.
“Wij hebben een aantal turnsters bewust hoger ingeschreven om het niveau voor later te bewaken”, aldus Miranda van Amstel, die samen met Marlot Warso en Marcella van der Meulen de onderbouw bij OKK traint. In dat licht deden ze het niet slecht. “Ze moeten echter nog veel verbeteren en zorgen dat ze in ieder geval alle basiselementen beheersen. Ik was wel tevreden over hun inzet tijdens de wedstrijd”, aldus de Hoogvlietse.
Bij de pupillen 1 turnde Naomi Vink zich naar een 6e plaats, vooral door goed te springen en te bruggen. Bij sprong wist ze zelfs het onderdeel te winnen. Toch geloofde Marcella van der Meulen dat Naomi nog beter kan: “Ik zie veel perspectief voor Naomi, maar dat moet ze er dan wel uit zien te halen. Het is nu te wisselvallig, waardoor de concurrentie kansen krijgt”.
Thara Bakker turnde zich naar een 9e plaats. Thara die erg gegroeid is in de lengte en het afgelopen jaar daardoor vormverlies had, herstelde het vertrouwen via een goede wedstrijd. Haar beste prestatie was een tweede plek bij balk (8.10). Had ze niet per ongeluk een hurksalto geturnd, maar de “verplichte” hoeksalto, dan was het podium zelfs binnen bereik geweest.
Larissa Wilschut wist zich tenslotte nog te plaatsen bij de senioren. De door ziekte geplaagde Ridderkerkse was maar net op tijd hersteld voor de wedstrijd. Zij turnde ondanks de minimale voorbereiding een goede wedstrijd en wist via een 15e plaats zich te kwalificeren.

Pech
Helaas waren er ook afvallers. In de 4e divisie viel het doek voor pupillen-1 Inès Haulussy (34e) en Melissa Koorn (47e). Met 67 deelneemsters was de concurrentie in deze categorie wel erg groot. Beide turnsters hebben nog te weinig inhoud om zich te mengen in de strijd om de doorstroomplaatsen.
Bij de pupillen-2 was Judith Vogelzang (22e) wel erg ongelukkig. Ze turnde veel beter dan vorig seizoen, turnde ook voor het eerst een salto aan de brug en leek het te gaan redden op punten. Helaas bleek tot tweemaal toe een te hoog cijfer op de scoreborden te hebben gestaan. Na afloop bleek Judith slechts enkele honderdste punten tekort te komen voor kwalificatie. “Pech dus voor de Drievlietse en zeker onverdiend”, aldus trainster Marlot Warso.
Evenveel pech had Anneloes de Geus bij de senioren. Slechts 0,08 pnt. scheidde haar van een plekje in de volgende ronde. Jammer, want het was haar gegund.
In de 3e divisie viel Manon Meeusen af bij de pupillen-1. Manon lijkt meer te kunnen dan ze laat zien. Ze zal nog wel moeten bewijzen dat het vertrouwen van de trainers terecht was om haar hoger dan vorig seizoen in te schrijven.
Bij de jeugd moest Chloé Haulussy (20e) de handdoek in de ring gooien. Zij was ook een categorie hoger ingeschreven dan vorig seizoen. Zij kon dat nog niet waarmaken. Het talent heeft ze zeker, maar ze moet er ook nog zelf in gaan geloven. Vanaf dat moment zal ze zeker hoger kunnen scoren.
Pech was er ook onverwachts voor senior Rona Barendse. Ze heeft een scheurtje in haar meniscus en zal daar aan geholpen moeten worden. Ze was in het begin van het seizoen prima in vorm en turnde al diverse mooie waarde-elementen. Door haar blessure kon ze geen goede voorbereiding maken, maar ze leek net op tijd weer klaar te zijn voor de wedstrijden. Ze kwam net een paar tienden tekort. Erg sneu voor haar. Op inzet en doorzettingsvermogen had ze zeker door gemogen. Ook senioren Martine Kuiper en Marcella van der Meulen  wisten zich niet te plaatsen. Martine, die in december nog een prima wedstrijd turnde had op balk en vloer haar dag niet. Marcella had teveel hinder van een hamstringblessure om te bewijzen dat ze beter kan. Romy Gerhardt, Romy Plaisier en Esmay Onsoe kwamen om diverse redenen niet in actie en zijn dus ook niet door.

Conclusie
Vier medailles en 12 plaatsingen is een redelijk resultaat, maar in doorsnee kan en moet het turnen beter. Het is ook minder in verhouding met vorig seizoen, maar daarentegen turnden nu meer jeugdigen in de 3e divisie, het doel waar OKK zich op richt. Aanstaand weekeinde turnen nog enkele turnsters hun wedstrijd. Misschien kunnen zij de balans nog verbeteren.