Finale 4e divisie

 

Jade en Laura

Laura Verhoeven 8e en Jade Snijders 17e bij NK Turnen

Zaterdag 14 april jl. werden in het Friese Franeker de Nederlandse Kampioenschappen Turnen in de 4e divisie gehouden. Voor OKK Ridderkerk hadden Laura Verhoeven en Jade Snijders zich weten te plaatsen bij de senioren in niveau 6. Het is lang geleden dat OKK in dit niveau vertegenwoordigd was op een NK, dus met maar liefst twee finaleplaatsen stond de teller nog voor de wedstrijd begonnen was al op winst. Laura en Jade moesten de spits afbijten op de balk. Alhoewel naar eigen zeggen de zenuwen flink in de weg zaten, wisten beide hun oefening zonder grote fouten te beëindigen. Laura scoorde na een stabiele en goed uitgevoerde oefening 8,30 pt en een voorlopige 7e plaats in het deelnemersveld van 34 turnsters. Jade turnde eveneens goed, maar miste hier en daar toch wat scherpte wat resulteerde in wat kleine wankelingen en technische foutjes. De jury bleef hierdoor op 7,85 pt. steken. Beide turnsters misten ééntiende van een punt in het eindcijfer aangezien hun oefening te kort was. Bij de vloer was het opnieuw Jade die aanvankelijk goed begon, maar  gaandeweg haar oefening kleine, op het eerste gezicht onopvallende foutjes maakte. De jury waardeerde haar vrije oefening op muziek van Pirates of the Caribbean met 7,85 pt. Laura, die voor de derde keer haar nieuwe oefening turnde, behaalde 8,20 pt. Trainster Heleen Bervoets die na twee ronden een tussenstand opmaakte: “Laura heeft twee prima oefeningen laten zien en geeft aan goed in vorm te zijn. Van Jade weet ik dat ze meer in haar mars heeft. Over het algemeen is Jade een echt ‘wedstrijdmeisje’ dat op wedstrijden scherp is en stabiel turnt. Het is dan jammer dat ze juist in een finale dat kleine beetje extra mist”.

Bij het volgende onderdeel, de sprong, turnden beide turnsters een overslag met hele draai in de tweede zweeffase. Een sprong met een maximale moeilijkheidswaarde van 9,60 pt. Alle turnsters mogen twee sprongen laten zien. Dit mogen verschillende of dezelfde sprongen zijn, waarvan de beste sprong telt. Voor beide OKK-turnsters was het de tweede sprong die het best gewaardeerd werd door de jury. Jade behaalde 8,35 pt en Laura 8,50 pt, respectievelijk een 11e en 5e plaats in het eindklassement. De vlot verlopende en goed georganiseerde wedstrijd werd bij het inturnen op de brug ongelijk even verstoord doordat bij de senioren de bevestiging van de brug aan één van de grondpotten kapot ging. De senioren moesten hierdoor wachten totdat alle junior-turnsters in de andere baan geweest waren, waarna zij hun wedstrijd op hun brug ongelijk konden vervolgen. Gelukkig liet Laura, die zich inmiddels na drie onderdelen naar een vijfde plaats in het totaalklassement had geturnd, zich niet van de wijs brengen door deze situatie en turnde zij een zeer goede oefening. Als één van de weinige (3) ging haar oefening van de maximaal te behalen score van een 10 uit en hield ze 8,35 pt. over. Ook Jade turnde een prima oefening, maar met iets mindere hoge moeilijkheidswaarde. Jade behaalde 7,90 pt. Trainer Hans Mom die zich op de trainingen vaak over sprong en brug ontfermd: “Beide meisjes hebben laten zien wat ze konden en ik zag weinig verbeterpunten op deze beide onderdelen. Jade kan zich nog wel op brug verbeteren door de B-afsprong te turnen, waarop ze nu aan het trainen is” .

Na vier onderdelen bleek Laura dit keer de sterkste van de Ridderkerse turnsters met een 8e plaats in het veld van 34 turnsters. “Dit is echt een kroon op al haar trainingswerk in de afgelopen jaren”, aldus een glunderende moeder van deze oorspronkelijk Papendrechtse turnster, die nu sinds een paar jaar deel uitmaakt van de Ridderkerkse selectie. Jade eindigde exact op de helft van het deelnemersveld met een 17e plaats. Het trainersduo was uiterst tevreden over het verloop van de wedstrijd. “Gezien de 6e en 7e plaats op één van de vijf districtswedstrijden, zou je theoretisch moeten rekenen op een plaats achterin het eindklassement, dus is een achtste en zeventiende plek gewoon een uitstekende prestatie”.