Finale 2e en 3e divisie

 

LOTTE MONSHOUWER KAMPIOEN!

Lotte en Lisanne

Turngoud voor Lotte Monshouwer, brons voor Lisanne Fioole

Tijdens de landelijke finale van de 3e divisie behaalde OKK-turnster Lotte Monshouwer in Terneuzen goud bij de senioren en Lisanne Fioole brons bij de junioren. Het was voor het eerst dat een OKK-turnster tijdens een landelijke finale kampioen wist te worden. De overige drie finalisten, Jessy van Buren, Marlot Warso en Caroline Mom – de laatste twee kwamen uit in de 2e divisie - konden geen rol spelen om de medailles, maar konden tevreden zijn de finale te hebben bereikt.

De wedstrijd bij de junioren en senioren in de 3e divisie was van meet af aan uiterst spannend voor het Ridderkerkse kamp. Lotte Monshouwer begon goed op balk met 8.70 – wat uiteindelijk de winnende score was op dit onderdeel – en nestelde zich op een derde plaats in het klassement. Lisanne begon bij brug, eigenlijk haar zwakste onderdeel, maar met een prima oefening en een score van 8.40 deed ze goed mee in het veld van 36 deelneemsters.
In de tweede ronde scoorde Lisanne op balk maar liefst 9.30. “Balk gaat altijd wel goed, maar zo hoog heb ik nog nooit gescoord,” aldus de immer spontane turnster. Lotte scoorde op vloer 8.15 wat na een redelijk goede oefening een beetje tegenviel. Lotte zakte naar een vijfde plaats, terwijl Lisanne bij de junioren naar de derde plaats steeg.
Lotte ging naar sprong, waar ze tweemaal een gehurkte Tsukahara liet zien. Haar score van 8.45 was goed voor een vijfde plaats op dit toestel en ze steeg weer naar de derde plaats in het klassement. Lisanne consolideerde haar derde plek met een score van 8.55 op vloer. Met nog één onderdeel te gaan lagen beide turnsters nog op koers voor een medaille, maar konden zij dit waarmaken? Lisanne liet tweemaal een overslag hele draai zien op sprong en scoorde daarmee 8.60. Lotte moest naar brug en besloot voor het eerst een reuzendraai te turnen in haar oefening. Ze begon goed, maar herhaalde haar zolendraai, ging toen door en besloot haar oefening met los-om-handstand, reuzendraai en salto met halve draai tot stand. Dit leverde haar tweemaal een bonus op en een 10.00 als uitgangswaarde. Eindscore 8.90 en een eerste plek op dit toestel! “Ik besloot pas na het onderdeel sprong voor deze nieuwe combinatie, die best wel risico inhield. Maar ik ben er al enige tijd voor aan het trainen en nu leek het moment gekomen om het op de wedstrijd te laten zien,” aldus Lotte.
Toen was het wachten op de prijsuitreiking. Omdat er aan de kant onzekerheid was over de plaats van Lisanne en het bij Lotte al helemaal niet duidelijk was, was de spanning te snijden. Toen bleek echter dat Lotte door haar hoge score bij brug alle andere concurrenten het nakijken had gegeven. Lotte mocht op het hoogste treetje van het schavot plaats nemen en mag zich een jaar lang Nederlands kampioen in de 3e divisie noemen. Voor Lisanne was er bronzen medaille, iets waar vooraf totaal geen rekening was gehouden.

Grote tevredenheid dus bij de Ridderkerkse trainers, waarvan één van hen het aldus verwoordde: “Lotte is gelukkig volledig hersteld van een knieoperatie en turnt momenteel beter dan ooit. Een grotere beloning dan deze prijs had zij niet kunnen krijgen voor haar inzet en doorzettingsvermogen. Hetzelfde geldt voor Lisanne. Ook haar inzet tijdens de trainingen heeft bijgedragen deze prestatie neer te zetten”.

Jessy van Buren had bij de instappers 3e divisie via een vijfde plaats in de halve finale de eindstrijd bereikt. Zij turnde best een goede wedstrijd, maar miste net de noodzakelijke afwerking bij vloer (7.90) en balk (7.45) om zich te kunnen mengen in de strijd om de hoogste plaatsen. Haar score van 8.90 bij brug was de beste prestatie en leverde haar een 11e plek op bij dit toestel. Bij sprong deed ze wat van haar werd verwacht, score: 8.40.
Uiteindelijk behaalde ze een 17e plaats onder de 41 finalisten, wat zeker geen slechte prestatie genoemd mag worden voor een turnster die voor het eerst een volledig wedstrijdseizoen meedraait.

De andere twee finalisten, Marlot Warso en Caroline Mom, hadden zich in de tweede divisie via een respectievelijke 16e en 5e plaats naar de finale geturnd. De beide turnsters wilden in deze finale een stabiele wedstrijd turnen en dan maar kijken hoe ver ze konden komen. Het eremetaal was op voorhand in deze categorie een moeilijk te verwezenlijken doel. Beide begonnen goed op sprong. Marlot 8.40 en Caroline 8.30. Bij brug mislukte echter de los-om tot handstand van zowel Caroline als Marlot, wat natuurlijk punten kostte. Marlot wist echter via een halve draai nog een val te vermijden waardoor zij nog tot een score van 7.75 kwam. Caroline scoorde 7.35. Bij balk wisten beiden op de balk te blijven, maar ze misten wel een acrobatische verbinding. Caroline, die ook in de uitvoering minder sterk was dan anders kwam tot 7.30 en Marlot tot 8.00, wat haar een keurige 7e plaats opleverde.
Met alleen vloer nog te gaan had Marlot nog uitzicht op een plaatsje rond de tiende plek. Zij kwam echter in haar laatste serie ten val, waardoor haar score bleef steken op 7.50. Zij werd uiteindelijk 20e. Caroline turnde een keurige oefening, maar ook haar laatste serie kwam niet helemaal uit de verf: 8.20. Zij werd 28e.
“De turnsters waren duidelijk niet tevreden met het resultaat. Dat is begrijpelijk. Maar het is ook begrijpelijk dat het wel eens iets minder gaat. Zij kunnen beide door hun drukke studie wat minder tijd steken in het turnen. Dat komt de stabiliteit niet ten goede. Wij, als trainers waren echter al blij met het behalen van de finale,” aldus één van de trainsters.


Hieronder een fotoimpressie van de finale van de medaillewinnaressen

Lisanne Lotte
Lisanne aan haar eerste onderdeel, de brug
Lotte wint met 8.70 balk

 

lotte lotte lotte lotte
Vloer ging best wel netjes, maar leverde uiteindelijk slechts 8.15 op
lotte

 

lisanne lisanne
Lisanne op weg naar een fantastisch cijfer: 9.30!
lisanne lisanne

 

lotte lotte
Tsukahara voor een 8.35
Tsukahara voor een 8.45 en een 5e plaats

 

lisanne lisanne lisanne lisanne lisanne lisanne
Lisanne op weg naar 8.55 op vloer

 

lisanne lisanne
Overslag heel: dit wordt 8.60
Deze is 8.45 waard

 

Helaas geen foto van Lotte 's brug, wel een fantastische oefening en een dito cijfer:
8.90!

 

lotte lisanne
De kampioenen op het erepodium!
lotte lisanne

Terug naar de homepage.