<< terug | Geschiedenis| Sliema | Valetta | Victoria | Gozo | Mdina | verder >>

Wapen van malta

Malta 's geschiedenis

Wapen van malta

Saluting battery



De geschiedenis van Malta gaat terug tot het Stenen Tijdperk, zo 'n 5200 voor Christus toen de piramiden in Egypte nog niet gebouwd waren. Het was een volk van jagers en boeren dat toen het eiland bewoonde. In de loop der jaren woonden of overheersten in Malta de Grieken, de Phoeniciërs, de Carthagers, die afstammelingen van de phoeniciërs waren en de Romeinen. Na de splitsing van het Romeinse rijk in de 4e eeuw viel Malta onder het Byzantijnse keizerrijk. Na een weinig bekende periode waarin Goten en Vandalen waarschijnlijk ook het eiland bereikten, werd het land geregeerd door Arabieren, die op hun beurt weer plaats moesten maken voor de Noormannen (uit Normandië - Frankrijk) die Malta in 1091 bereikten.
Vlag van Malta
Roger de Hauteville. later Roger I genoemd, veroverde vanuit Sicilië in 1091 Malta. Hij schijnt na de overwinning een deel van zijn rood-witte banier te hebben afgescheurd om Malta een vlag te geven, vandaar dat de vlag van Malta rood-wit gekleurd is. In tegenstelling tot andere Noormannen onderdrukte hij de bevolking niet, maar werkte juist met hen samen. Zowel moslims als christenen mochten hun geloof blijven belijden en op die manier werden de door hem bestuurde landen erg welvarend. Het kruis werd pas later aan de vlag toegevoegd.
Duitsers, Fransen, Italianen en Spanjaarden volgden in de loop der eeuwen. In 1530 beleenden de Spanjaarden Malta aan de Maltezer ridders. Malta werd een soevereine staat, die uiteindelijk door 94 landen werd erkend.
St. Jon's Co - Cathedral
St-John's Co-Cathedral is één van de vele kerken op Malta en thans in gebruik als museum. Hij is gesticht tussen 1573 en 1578 door de Maltezer orde, ook wel de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta genoemd. Deze Maltezer orde vond haar oorsprong in een hospitaal in Jeruzalem dat in 1023 werd gebouwd en waar vele gewonde kruisvaarders in de loop der tijden verpleegd werden. Als dank schonken de opgeknapte kruisvaarders de orde vele bezittingen in Europa. De Maltezer orde heeft eeuwenlang rondgezworven en kwam via Akko (1191), Cyprus (1291) en Rhodos (1309) naar Malta toen ze in 1522 door de Ottomanen uit Rhodos werden verdreven. In 1530 mochten ze van keizer Karel V Malta als souvereine staat beschouwen.
Maltezer kruis

De meest aansprekende slag leverde de Maltezer orde in 1565 tegen de Ottomanen van Sultan Suleiman de Prachtlievende. De 700 Maltezer Ridders en 8000 soldaten stonden tegeover een overmacht van 40.000 Ottomanen. Hoewel de Turken fort St. Elmo wisten te veroveren, lukte dat niet bij de nieuwe forten, fort St. Angelo en fort St. Michael. Het ging er niet zachtzinnig aan toe. De Turken onthoofden de laatste negen overlevende ridders van fort St. Elmo en zonden de lichamen per schip naar de beide andere forten. De Maltezers onthoofden daarop een aantal Turkse gevangenen en schoten de hoofden met de hun kanonnen richting Turken.
Door het lange beleg en de grote verliezen verzwakten de Turkse legermacht en toen een ontzettingsleger vanaf Sicilië onderweg was, bliezen de Turken de aftocht. Het was de eerste keer in honderd jaar dat de Turken een slag verloren. De aanvoerder van de Maltzers was Jean de la Valette, waarnaar de hoofdstad Valetta is genoemd.

 
Poort in Mdina
Voor hun aftocht hadden de Turken hadden ook nog een poging gewaagd om Mdina in te nemen, waarvan hierboven een detail van een poort. Ze zonden een kleine legermacht van 1800 man naar de hoofdstad van Malta. De commandant van het onderbezette Mdina verzon een list. Hij liet alle in de stad verblijvende boeren en vrouwen in uniform kleden en daardoor dachten de Turken dat de stad zwaar verdedigd werd. Na een enkele aanval keerden ze terug naar Valetta en lieten Mdina ongemoeid.
 
Goerge Cross

De orde van Maltezer Ridders verloren hun grondgebied toen Napoleon in 1798 Malta door verraad wist te bezetten. In 1800 werd Malta een Engels domein en in 1814 werd het een onderdeel van het Britse Koninkrijk. Door het verlies van hun grondgebied werden de leden van de Maltezer orde verspreid over Europa, maar een groot deel van de 19e eeuw was St. Petersburg een toevluchtsoord voor 90% van de orde. De orde legde zich in de 20e eeuw weer toe op het oorspronkelijke hospitaalwerk, waarmee ze zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog goed werk verrichtte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zowel door de Italiaanse als door de Duitse luchtmacht hevig gebombardeerd, maar vanaf 1942 konden de Engelsen het eiland als springplank naar het vasteland gebruiken. Malta kreeg van Engeland het George Cross toegekend, de hoogste Britse burgeronderscheiding. Het kruis is verwerkt in de vlag van Malta. In 1964 werd Malta onafhankelijk en vanaf 2004 is het lid van de EU. Vanaf 2008 gebruiken ze ook de euro als nationaal betaalmiddel. Door de recessie is het nog niet duidelijk wat de gevolgen van de invoering van de euro zijn. De economie lijkt erdoor gestimuleerd te worden, maar de effecten zullen pas duidelijk worden wanneer Europa weer uit het economische dal weet te klimmen.

St. Pauls
De Sint Paul 's Pro-Cathedral is gebouwd op instigatie van Koningin Adelaide, de vrouw van Koning Willem IV, van 1839 tot en met 1844. Het is een Anglicaanse kerk temidden van de veelheid aan Rooms-Katholieke kerken op Malta.
Bibliotheek

De bibliotheek van Valetta is nu het decor voor een Grand Café met gezellige terrasjes.

Fontein
Overal in Valetta vind je mooie ornamenten, veelal gemaakt van leisteen. Hier een fontein op een plein in de drukke winkelstraat in het centrum.
Ouderwetse bus
Voor de ouderwetse bussen, die niet meer aan de huidige milieu-eisen kunnen voldoen, valt binnenkort het doek. Zoals de zaken er nu voor staan moeten deze bussen uiterlijk 1 januari 2011 uit het straatbeeld zijn verdwenen. Jammer, maar de vooruitgang is ook op Malta niet te stoppen. In de haven is goed te zien dat Malta de laatste jaren een toeristenoord is geworden. Luxe cruiseschepen doen dagelijks de haven aan en bootladingen toeristen overspoelen dan de stad.


Cruiseschip



<< Vorige | homepage Hans Mom | Malta begin | volgende >>